torsdag 27 januari
Ny ytterdörr kan ge huset ett lyft
Foto: Ekstrands

Ny ytterdörr kan ge huset ett lyft

10 november, 2021

Artikel. Utseende eller funktion, eller varför inte både och? En ny ytterdörr ger inte bara huset ett lyft utseendemässigt utan kan också vara bra ur energi- och säkerhetssynpunkt.

Det brukar sägas att hallen är det första man ser när man kommer hem till någon, men innan det möts man ju av ytterdörren. En ny ytterdörr kan göra att huset känns mer välkomnande, och den är dessutom för det mesta säkrare än en äldre modell. Moderna dörrar är också ofta tätare och därmed energisnålare.
Ytterdörrar finns i en mängd olika stilar och med olika egenskaper. Viktigt att tänka på är att dörren rent estetiskt samspelar med huset i övrigt. En dörr i klassisk stil passar kanske bättre till ett äldre hus, medan en dörr med mer nyskapande design passar ett modernt hus bättre, och så vidare.
Att dörren är tålig med bra ytbehandling så att den klarar vårt nordiska klimat är viktigt, sedan finns det en mängd valmöjligheter – förutom färg och design – gällande glas och ljusinsläpp, material, säkerhetsnivå, isolering, hållbarhet, brandsäkerhet och ljudreducering.

PETER ÖBERG

Läs mer