söndag 28 november
Bensinprisgnäll – inkörsport till tyngre missförstånd
Illustration: Maria Wall

Bensinprisgnäll – inkörsport till tyngre missförstånd

10 november, 2021

Krönika. Benny undrar om det inte är dags för ett Norrlandsuppror? Jag säger NEJ! Framförallt inte med argumentet att bensinen skulle vara för dyr. Det måste bli tydligt för fler västerbottningar, karlar främst såklart, hur otroligt omodernt och osexigt det är att gnälla på bensinpriset. Sluta bara, om inte för miljöns skull, så gör det för er själva – det kan säkra ert sexliv!

För det är så här nämligen att tjejer föredrar fjolliga killar som utbildar sig, rakar pungen och hänger med på jämställdhetsgrejen, framför snusmumrikar som gnäller, mansplainar och tycker att allt var bättre förr.
Chockerande jag vet, men ändå, det är bara att acceptera för de som vill fortplanta sig i framtiden. Och, du behöver ju inte bli helfjollig med en gång heller, en liten dos räcker. Läs en bok, gå en kurs, och: sluta gnäll på bensinpriserna.
För vad du tycker och tänker spelar roll. Åsikter är vare sig obetydliga, oskyldiga eller ofarliga, utan ofta en inkörsport till tyngre missförstånd och ganska snart dåligt sällskap.
Det är precis som med hasch. Om man tycker hasch är fräscht så hamnar man snart i slang med såna som även tycker att tyngre droger är okej, och ingenting att oroa sig för. Hux flux är din bäste polare nån som säljer litegrann för eget bruk.
Likadant med åsikter. Det kan verka harmlöst till en början men om du håller med om att bensinpriset är hutlöst högt, och dessutom högt satt av illvilja eller okunskap, och lajkar och delar såna meddelanden på Facebook, så kommer du snart att mötas av fler inlägg av den sorten, och värre – i en radikaliserande spiral där åsikterna blir mer extrema och stämningen allt sämre tills ingenting låter konstigt längre, och Ungern framstår som ett vettigt alternativ.
Så här ser åsiktskedjan ut förresten, lite grovhugget, hur det ena lätt kan leda till det andra.
Ta reda på om du är i farozonen.

Bensinpriset är skandalöst högt och ett straff riktat mot norrlänningar.
Allt är bara skatt, Sveriges är helt unikt med sitt höga skattetryck, som man inte får nåt för.
Sveriges regering är världens mest inkompetenta. Genom alla tider.
Miljöpartiet är ett skämt.
Allt men framförallt Sverige var bättre förr.
Fotboll är för fruntimmer. Tacka vetja hockey.
Damfotboll är för flator.
Man vet aldrig riktigt vad det är i vaccinerna.
MeToo är överdrivet och feminismen har spårat ur.
Elbilar är lite småbögiga och dessutom SÄMRE för klimatet än vanliga, hederliga bilar.
Konst är flum-flum och bortkastade pengar.
Jimmie säger i alla fall som det är.
Varför är det bara Black lives som har betydelse?
Sverige är en krigszon, Europas farligaste land.
Trump lyckades i alla fall få ordning på ekonomin.
Barnen får inte nynna på ”En blomstertid nu kommer” längre.
Snart har vi sharialagar i svenska skolor.
Man är väl inte rasist bara för att man inte gillar invandrare.
Jorden är kanske platt ändå.
”Den nya världsordningen” är på rikt.

Det är alltså ett sluttande plan, särskilt på sociala medier, från att tycka att det är en mänsklig rättighet att åka omkring (billigt) med en förbränningsmotor till att tro på att judarna konspirerar mot oss alla. Passar man sig inte lotsas man längs den här snitslade banan, separerad från rim och reson av den åsiktsbubbla man hamnat i.
Så låt oss stoppa rekryteringen redan i början, vid bensinprisgnället. Och dessutom! Vi behöver inte det där upproret. Allt är på väg att falla på plats ändå, för oss norrlänningar, med planerade investeringar de närmaste decennierna på typ 1 000 miljarder kronor.
Tvärtom borde vi ägna tid åt att förbereda oss, och snacka ihop oss. För när all världens ljus nu riktas mot Norrland och till och med nationella medier kommer tillbaka, skulle det väl vara passande om vi kunde visa vilka vi verkligen är. Att vi ligger i topp i världen när det handlar om jämställdhet till exempel, och att vi har den högst uppmätta tilliten i världen. Två egenskaper som är både attraktiva och effektiva.
INTE att vi är bakåtsträvande besserwissers som håller värmen med en stickig offerkofta.

Benny: Vi struntar alltså i det där upproret är mitt förslag. Så hur reagerar du nu? Din gamle aktivist, pacifist och upprorsmakare.

NICKLAS BERGLUND

Läs mer