söndag 28 november
Spel: Retro Highway

Spel: Retro Highway

3 november, 2021

Artikel. Retro Highway försöker återskapa känslan från motorcykelspelen från 16-bitseran. Bil & Bostad har testat.

Växte man upp under 16-bitskonsoleran och kanske hade en Sega Mega Drive är chansen stor att man stött på Road Rash eller något av Segas racingspel från denna tid. Retro Highway är ett nytt motorcykelspel som ämnar att återskapa den ”rena arkadglädjen” som präglar många av spelen från dessa år.
Visuellt ser Retro Highway ut som en blandning av Super Hang-On och ett tidigt Road Rash-spel, medan det spelmässigt är som en blandning av dessa och en modern ”endless runner” som till exempel Subway Surfers. Till skillnad från de klassiska spelen finns det nämligen inget mål på banorna, annat än att ta sig så långt som möjligt och samla pengar. Med pengarna kan man införskaffa nya motorcyklar och uppgraderingar, och genom att klara av små uppdrag, som att ta sig en viss sträcka eller göra ett visst antal hopp, låser man upp fler banor.
Motorcykeln gasar automatiskt, men styr gör man själv och man kan öka farten med boostknappen. Mycker mer avancerat än så blir det inte, och det är inte något stort spel, men spelkänslan och det grafiska är båda lyckade, inte minst sett till retroambitionerna. Man kommer att få nöta en hel del för att få tillgång till alla banor och motorcyklar, men spelet har tillräckligt av den här ”bara en gång till”-känslan för att man ska göra det – åtminstone ett tag.

PETER ÖBERG

Läs mer