söndag 28 november
Koll på vinterdäcken
Foto: Pirelli

Koll på vinterdäcken

3 november, 2021

Artikel. Vi har redan sett säsongens första snö, och har man inte redan bytt till vinterdäck på bilen är det hög tid att göra det nu. Här är några tips och saker som är bra att tänka på inför däckbytet.

Vilka datum?
Det är tillåtet med dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april eller när det råder vinterväglag. Mellan 1 december och 31 mars ska bilen ha vinterdäck om det är vinterväglag. En tumregel är att byta till vinterdäcken när temperaturen sjunker under fem plusgrader.

Kolla däckens status
Kolla efter slitage och dåligt mönsterdjup, om dubbarna är slitna eller det saknas dubbar. Minsta lagliga mönsterdjup på vinterdäck är tre millimeter, och dubbarna bör sticka ut minst en till två millimeter. Tänk också på att däck åldras och att greppet försämras med tiden.

Välj rätt däck
När du köper nya däck ska de vara anpassade för bilens vikt och hur fort bilen får köra. I bilens registreringsbevis står det vilken dimension däck och fälgar ska ha. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. I norra Sverige där det är mycket snö och is på vägarna är dubbdäck vanligast. Nordiska dubbfria däck är anpassade för snö och lägre temperaturer medan centraleuropeiska dubbfria vinterdäck i allmänhet har sämre egenskaper på snö och is än de nordiska vinterdäcken. Alla däck på bilen ska vara av samma typ.

Byte och förvaring
Din märkesverkstad kan hjälpa dig att byta däck, och även hjälpa dig att välja rätt däck om du behöver köpa nya. Många verkstäder erbjuder även däckhotell. Förvarar du däcken hemma tänk då på att ha dem mörkt, torrt och svalt. Däck på fälg lagras liggande.

Efterdra och pumpa
Efter att hjulen är skiftade och man kört några mil bör man kontrollerna att hjulbultarna sitter ordentligt. Gör detta själv eller be din verkstad om hjälp. Kontrollera även lufttrycket då fel lufttryck påverkar köregenskaperna och förkortar däckets livslängd.

Övrigt
Tänk på att vinterdäck ofta har en bestämd rotationsriktning.
Har bilen dubbdäck ska släpet också ha det.
De bästa däcken bör sättas bak på bilen oavsett om bilen är fram- eller bakhjulsdriven.
I Stockholm och en del större städer råder dubbdäcksförbud på vissa gator.

Läs mer