söndag 28 november
Från Albyls plåtdosa till smartphone i fickan
Illustration: Maria Wall

Från Albyls plåtdosa till smartphone i fickan

3 november, 2021

Krönika. I småskolan sa fröken att vi skulle lära oss multiplikationstabellen utantill. Vi skulle kunna den flytande, sa hon. Jag tragglade på hemläxor och minns att jag hade lätt att lära mig allt upp till 7:ans tabell men för 8:ans och 9:ans fick jag använda fingrarna.

Min förebild var Pippi Långstrump som sa ”pluttifikationstabellen”. Jag har aldrig tagit matematiken på allvar och jag är fortfarande svag i huvudräkning. Men tack och lov finns det hjälpmedel för allt vi inte kan räkna ut med hjärnan.

Klick-klick på albyldosan
Det berättas i släkten om min morbror Bertil Elfving från Hörnefors som i unga år lärde sig räkna med en tom albyldosa i plåt som han fått av min morfar Manne. När småskollärarinnan Elsa Bergström frågade: ”Vad blir 2+2?” klickade han på dosan som han hade i fickan fyra gånger vilket var rätt svar. Lille Bertil hade alltså en egen miniräknare som var användbar. Redan då lades grunden till att han läste vidare och blev lärare på en yrkesskola där han lärde sina elever att räkna med en räknesticka. Jag har själv försökt att räkna med en sådan men jag var mer Busige Benny som hellre använde stickan till att sprätta suddgummi på tjejerna. Jag fattade aldrig riktigt det där med sinus och cosinus. Och till vilken nytta skulle jag lära mig det?

Måsflocken på svarta tavlan
På äldre dagar har jag dock åtgärdat mina bristfälliga kunskaper om teori. Jag har läst böcker om sumerernas, egyptiernas och grekernas matematik. Jag har plöjt någon hyllmeter med teoretiska filosofer, kärnfysiker, rymdfysiker och datavetare. Jag älskar filmer om mattesnillen med socialt handikapp som blir hjältar när de står med krita och går loss på ”svarta tavlan” och i en rasande fart ritar ekvationer med vinklar, bokstäver och siffror som liknar en flock fiskmåsar som flyger omkring. Du har sett såna hjältar i filmer som Imitation Game med Benedict Cumberbatch eller A Beautiful Mind med Russel Crowe. Eller Will Hunting med Robin Williams, Stellan Skarsgård och Matt Damon. Slagfältet utkämpas alltid på svarta tavlan och vapnet är en raspande krita som jobbar furiöst. Det är skådisar som ritar upp ekvationerna eller har de stand-ins som verkligen kan matematiken? Hur kan de minnas? Jag måste fråga Stellan Skarsgård om jag träffar honom.

Turnummer och heliga tal
De lyckliga som tagit sig till TV4 och får skrapa Trisslott vill ofta välja sin egen lott som är deras turtal. Ja ja. Bläddra fram till lott nummer 17 tänker vi. Eller vilket du vill. Är du satanist hade du hellre valt nummer 666 men det finns inte så många lotter i högen.
Finns det verkligt turnummer? Vad säger andarna? Jag läste i tidningen Nära där ett känt medium ofta skriver. Hon heter Anna Strandlind och hon har kontakt med änglar! Jag har läst igenom hela listan av siffrornas egenskaper och väljer ut några nummer till mina läsare: ”Siffran 3: Du har hjälp från dina guider, änglar och universum. Siffran 5: Något nytt och glädjerikt är på väg in i ditt liv. Siffran 8: Överflöd är på gång i ditt liv. Din andlighet utvecklas och du växer som människa. Ta emot gåvorna i ditt hjärta.”
Ska vi tro på änglarna är dina turnummer: 3, 5 och 8. Jag tror jag tar dessa nummer som spikar i helgens V75. Ta gärna med dem på Lotto!

Smartphone i fickan
Jag inledde krönikan med morbror Bertil som vid sju års ålder räknade på en tom albyldosa av plåt i fickan. Drygt 70 år senare förhör jag mig med mitt barnbarn Zack som också är sju år. Han lärde sig hela multiplikationstabellen utantill när han var fem år. I fickan har han en smartphone där han finner all världens kunskaper. Hur högt är Twin Tower i Malmö? Hur många covidsmittade finns i Sverige? Han ville ha en eldriven kick-bike och kollade snabbt upp var den billigaste kick-biken fanns i Umeå. Lille Zach är inte unik. Det vimlar av smarta, nyfikna barn i vår globala värld idag som är vetgiriga. Så ge dem datatid!

Ja du Nicklas. Är det inte dags för ett norrlandsuppror? Bensin är dyr och nu tafsar politikerna på att elen för billig här i norr. När kokar ditt blod?

BENNY KARLSSON

Läs mer