söndag 28 november
Spel: Horizon Chase Turbo – Senna Forever

Spel: Horizon Chase Turbo – Senna Forever

27 oktober, 2021

Artikel. Den brasilianske Formel 1-föraren Ayrton Senna hyllas i den nya expansionen till retroracingspelet Horizon Chase Turbo: Senna Forever.

Ett av de första spelen jag testade när jag började skriva spelrecensionser för Bil & Bostad var Horizon Chase Turbo, ett racingspel som hämtade inspiration från bilspel från åren kring 1990, som Out Run och Lotus Turbo Challenge, fast i en modern, snygg och slipad förpackning. Spelet är brasilianskt, så det är inte konstigt att den brasilianske Formel 1-föraren Ayrton Senna hyllas i spelets senaste expansion.
Stommen i Senna Forever utgörs dels av ett nytt karriärläge där man spelar som Senna och följer dennes karriär, dels ett mästerskapsläge där man ges mer valfrihet och även kan spela med andra på delad skärm. Ett gäng nya bilar, 15 nya banor baserade på riktiga förlagor, med mera, ingår.
En annan nyhet är möjligheten att spela i förstapersonsvy, à la till exempel Super Monaco GP som enligt utvecklarna utgjort inspiration. Detta känns ovant först, men blev snart mitt förstahandsval. I övrigt är det Horizon Chase Turbo som man är van det – välgjord racing med retrokänsla. Jag älskar ”low poly”-grafiken, fartkänslan är finemang, det är utmanande men inte för svårt, man kan vara upp till fyra personer som spelar på delad skärm, och – inte minst – spelet är gjort med kärlek. 60 spänn är det absolut värt. Har man inte basspelet kostar det 199 kronor, och rekommenderas för fans av klassisk arkadracing.

PETER ÖBERG

Läs mer