söndag 28 november
40 är faktiskt det nya 25!
Illustration: Maria Wall

40 är faktiskt det nya 25!

27 oktober, 2021

Krönika. Benny undrar om det stämmer att 40 är det nya 30? Men tydligen duger inte ens den jämförelsen längre, för att illustrera hur ungdomliga vi håller oss. Det senaste jag läste, bara häromdagen, föreslog att 40 var det nya 20, och ingenting annat.

Trenden är hursomhelst väldigt tydlig; vi gillar inte att bli gamla, och vi tar till vilka metoder som helst egentligen för att undvika det.
Eller förresten: Vi vill ju bli gamla, vi vill bara inte åldras under tiden.
Jag erkänner mig också skyldig till den här vanföreställningen, som ju är något slags fåfänga. Jag vill bli gammal utan att bli alltför rynkig och jag vill varken tappa håret eller stjärten. Därtill vill jag inte behöva springa hos läkaren hela tiden för att garantera detta långa, problemfria liv, utan det ska helst kunna skötas hemifrån och från gymmet.
Och hela tiden flyttas gränserna fram, och med dem förväntningar och förhoppningar.
Vi är ju inte mer än människor och som såna tittar vi oss omkring i världen för att förstå den. Vi jämför helt enkelt, det enda sätt vi har egentligen för att begripa saker, och vi gör det allt oftare och med allt effektivare verktyg, sen internet och sociala medier.
Vi ser att Zlatan och Federer tillhör världseliten som 40-åringar.
Vi ser Clint Eastwood som 91-åring och noterar att han ser aningen yngre ut än han gjorde som 75-åring – och konstaterar att han fortfarande gör stabila filmer. Den som kommer i år heter förresten ”Cry Macho”, vad nu det kan betyda i Clintans värld av ensamma, tysta hjältar som lär sig på vägen och överkommer svårigheter.
Vi ser hundraåringar som springer maraton.
Vi ser att vi själva inte börjat bära hatt och tredelad kostym, utan envisas med sneakers, även på vintern.
Vi noterar att allas vår svenske punkrebell Joachim Thåström har fyllt 64. Tiden går men Thåström består vad det verkar. Han går forfarande runt klädd i svart och ser snygg, svårmodig och hemlighetsfull ut, i vad man får anta fortfarande är poser för att göra intryck på tjejer.
Åldrandet går helt klart långsammare nuförtiden, och såklart har vi en hel del hjälp av vetenskapen, av modern hälso- och sjukvård, av bättre kost och träning och en välfärd som växt fram sen, inte vet jag, industrialiseringen?
Därför kan vi på 2020-talet förvänta oss att bli drygt 80 år som man och leva till vår 84-årsdag som kvinna, vilket är fullkomligt otroliga siffror ur ett ganska kort historiskt perspektiv. Vid förra sekelskiftet blev karlarna bara drygt 50 år, och hundra år före det dog folk i genomsnitt som 37-åringar. 37?!! Då är man ju fortfarande lovande i vår begreppsvärld.
Evolutionärt har vi inte haft möjlighet att hänga med i en sån här dramatisk förändring – att vi på bara 200 år mer än fördubblat vår genomsnittliga livslängd.
Det skapar ju både möjligheter och utmaningar, som politiker brukar säga för att dämpa förväntningar en smula. Inget positivt som inte för nåt negativt med sig, liksom.
Vad behöver vi då tänka på – människan som lever längre och längre. Några förslag:
Ungdomar: ha inte så bråttom, och bli inte stressade av att fylla 20.
Allihopa. Rör på er! Kroppen ska funka (och se hyfsad ut) länge nuförtiden.
Män: Lär er skaffa nya vänner. Folk försvinner från ens liv av olika anledningar och ni behöver fylla på med kompisar – annars kommer ni bli förfärligt ensamma.
Avslutningsvis; för att mer vetenskapligt, eller i varje fall matematiskt, svara på din fråga – om 40 är det nya 30? Låt oss jämföra de åldrarna med den förväntade livslängden vi talade om, och med gammelmormor. En 40-åring vid förra sekelskiftet hade förbrukat 80 procent av sitt enda liv, jämfört med en 30-åring 2000 som bara gjort av med 38 procent av sitt. Så beroende på kontrapunkten blir svaret olika, men om vi då tar 1900 som utgångspunkt så blir 40 faktiskt det nya 25.
Och i ditt fall finns det nästan ännu mer positiva siffror att redovisa, jag menar, vem orkar vara 25 år igen?! Din ålder, översatt till 2000-talets språk och kontext, blir 43.
Grattis Benny, du är 40-nånting igen!

Benny: Siffror är viktiga när vi ska förstå saker. Och ibland överraskar de, som i den här krönikan. Kan inte du göra en hel krönika med spännande siffror och statistik? Överraska och utbilda, Benny!

NICKLAS BERGLUND

Läs mer