söndag 28 november
”Man ska inte bara ta från jorden, utan också ge något”
Foto: Jakob Dahlström/TV4

”Man ska inte bara ta från jorden, utan också ge något”

20 oktober, 2021

Artikel. Många som har villa odlar i alla fall någonting hemma, och stadsodling är idag ett välkänt begrepp. Men går det att bli självförsörjande på grönsaker, och kan man ha djurhållning i sin vanliga villaträdgård – och varför ska man ha det? Detta undersöks i det nya tv-programmet En bondgård mitt i stan.
– Det jag tycker är fint med programmet är att vi visar hela kretsloppet, säger trädgårdsexperten Sara Bäckmo som tillsammans med djurexperten Johan Widing lotsar de tre familjerna i programmet.

I den nya programserien En bondgård mitt i stan följer vi tre familjer som under våren och sommaren testat att i sina villatomter driva självförsörjande bondgårdar med både odlingar och djurhållning. Till sin hjälp har familjerna haft experterna Sara Bäckmo och Johan Widing. Sara Bäckmo som bland annat känd är från Nordens största trädgårdsblogg, Skillnadens trädgård, är specialiserad på odling och självförsörjning, medan djurexperten Johan annars bland annat arbetar med att bevara svenska husdjursraser och bedriver ekologiska odlingar.
– Idén är att utforska självhushållning i stan. Att odla på landet är en sak, men hur gör man i stan när ytorna är små och det finns grannar att tänka på och andra regler? Sen har vi lagt på det här med djur, säger Sara Bäckmo.
Hur var det för familjerna att lära sig odla?
– Det är tre ganska vanliga familjer som alla har en dröm om att odla, men ingen har vana av att odla. Förkunskaperna är små, och ganska dåliga, skrattar Sara.
– Det är en stor omställning när man ska börja odla. Från en dag till en annan kan du ha 150 plantor du måste ta hand om. En annan sak de inte visste är hur mycket grönsaker det faktiskt behövs om man ska vara självförsörjande och att man måste ha ett extra ”batteri” av växter om något skulle gå fel.
Odla i någon form är det många som gör, men bondgårdsdjur i villakvarteret är inte särskilt vanligt. Hur är det egentligen?
– Jag har inga djur själv i Skillnadens trädgård, mer än marsvin som ger lite gödsel som vi använder. Det jag tycker är fint med programmet är att vi visar hela kretsloppet, med djur som betar, hur man kan använda gödsel, ägg och så vidare. Det var speciellt att få se, och Johan imponerade med djuren. I första programmet får vi se får och sedan både grisar och fjäderfän. Jag kan tillägga att det alltid var med djurens bästa i fokus och att alla inte har djur hela tiden, utan om de kände att djuren inte passade eller hellre ville testa något annat så fick de göra det.
Vad händer i Skillnadens trädgård nu när vintern närmar sig och det blir allt kallare ute?
– Det jag gör nu är att förbereda trädgården inför nästa år, skördar potatis och krattar. Hösten är starten på trädgårdsvåren. Man kan göra många saker för att kunna komma i gång tidigare och förlänga odlingssäsongen, och det är samma sak i hela Sverige. Det är också något jag ville visa i programmet, hur man förlänger odlingssäsongen.
Till sist, vilken fråga är den vanligaste du får?
– Det beror på säsongen, men oftast är det varför något gått fel. Alla typer av misslyckanden! Det är inte lätt att veta som nybörjare, och det var också det som familjerna i programmet frågade mest. Det kan vara att man sått i fel tid, planterat för djupt eller inte haft tillräckligt med gödsel, men jag måste också vara ödmjuk när jag inte alltid har svaret.

PETER ÖBERG

Läs mer