söndag 28 november
Lyx för araber. En egen tjärn med tusenbröder?
Illustration: Maria Wall

Lyx för araber. En egen tjärn med tusenbröder?

20 oktober, 2021

Krönika. Norrland är framtiden. Vi har vattnet, vi har skogen, vi har malmen och nu på gång, en gigantisk miljardsatsning på klimatsmart industri.

Det är så stort att till och med partiledarna nämnde Skellefteå flera gånger under den senaste partiledardebatten i TV. Visserligen under beteckningen ”landsbygden” men ändå. Hur ska vi få flyttlassen att vända hem?

Fördel i klimatkrisen
Den bild som målas upp av klimatet är en vision av undergången. Det känns nästan politiskt inkorrekt att hävda att Västerbotten kan klara sig rätt bra i det här fallet. När göteborgarna och skåningarna drabbas av översvämningar på grund av smältande isberg i Arktis har vi fortfarande landhöjning efter inlandsisen som låg här. En höjd årstemperatur ger ännu bättre skördar på åkrarna i Flarken. Lövträden kommer klättra upp igen över odlingsgränsen, det blir som på medeltiden när det var varmt. Såg du så många kantareller det fanns i år? Ja jag klagar inte!

Det vimlar av investeringsobjekt
Vi kan marknadsföra oss hur mycket som helst med att vi har den billigaste energin och kanske den lägsta arbetslösheten i Sverige. Det är mycket det som har gjort att tillverkningsdustrin vill satsa här. Drömmen är en ny sorts brukssamhällen med trogen arbetskraft som går till jobbet varje dag, som bor billigare än i Stockholm. Internet finns i princip överallt i länet och pandemin har lärt oss att jobba hemifrån så varför inte sitta på byn i dessa trakter och vara uppkopplad än att sitta vid Odenplan? Jag var i Vännäs för några helger sedan och där fanns mycket ledigt och far ni till Glommersträsk eller liknande ställen är det ännu billigare.

Draghjälp från Länsstyrelsen
När det här ska byggas järnvägar, klimat-smarta industrier och en ny infrastruktur krävs en bra inlyssning hos våra byråkrater. Jag har därför hört med länsrådet Lars Lustig på Länsstyrelsen i Västerbotten som verkar vara pigg på att hjälpa till:
–Vi ska verka för att nationella mål får genomslag i länet, samtidigt som hänsyn ska tas till regionala förhållanden och förutsättningar.
– Ett bra exempel på det är när batterifabriken Northvolt ville etablera sig i Skellefteå. Miljöprövningen gick smidigt och snabbt tack vare att företaget agerade väldigt professionellt och att inga överklaganden gjordes.
– Även vi vill att fler ska flytta hit och vi kan nog hjälpa de mindre kommunerna i planeringsfrågor eller ärenden som ska upp till centrala myndigheter eller regeringen.

Heta tips till Region Västerbotten
Vi förknippar Region Västerbotten mest med sjukvård, men här finns en del som jobbar med kultur, utbildning, utveckling och näringslivsfrågor. För någon vecka sedan såg jag ledningen skriva ett inlägg i VK om hur viktigt det var att samarbeta med högskolorna kring satsningen när det gäller den nya klimatsmarta industrin. Själva kan de bidra med att ordna möten på sitt Stockholmskontor, sina lobbyister i Bryssel och kontakter med EU. Jag vet att de vill delta i World Expo i Dubai och mingla i den Svenska träpaviljongen. Sverigebilden marknadsförs där med hållbarhet, klimat och miljö, så hur ska Västerbotten sticka ut? Mitt tips: Erbjud araberna att få komma till vår fuktiga natur med mossa, myrar och gungfly. Köp en egen tjärn med tusenbröder! Rena lyxvaran för en shejk i öknen där temperaturen snart är uppe i 50 grader celsius.

Ja du Nicklas. Tidigare avslutade idrottsproffsen karriären kring 30-årsstrecket, men Federer, Serena Williams och Zlatan är alla kring 40. Frågan är alltså: Är 40 det nya 30?

BENNY KARLSSON

Läs mer