söndag 14 augusti
Lågfrekvent, politiskt aktiv 24/7
Illustration: Maria Wall

Lågfrekvent, politiskt aktiv 24/7

13 oktober, 2021

Krönika. Benny, du om någon vet att allting är politik, eller hur? Som adjungerad redaktör på studenttidningen Vertex vid det röda universitetet i Umeå.
Du vet också att politik handlar om konsten att styra ett samhälle, och att den riktning som samhället tar påverkas av hur vi medborgare uppträder.

För att hjälpa oss på traven stiftar politikerna lagar, de reglerar skatter och i bästa fall fungerar de också som inspirerande förebilder. Det sistnämnda, så kallat ”leading by example”, blir dock alltmer sällsynt.
Viktigare är då hur alla vi människor resonerar och agerar, det blir byggmaterialet vi har att jobba med, för att forma vår framtid – och därmed är allt ytterst politiskt.
I stort och smått.
Om man som företagare väljer att sponsra ett herrlag istället för ett damlag, så är det ofrånkomligen politik, och samma gäller tyvärr vilket lag du själv väljer att gå och se. Om du som aktiv feminist vill se Björklövens herrar behöver du se minst två dammatcher av nåt slag den veckan, om du vill vara nettopositiv i jämställdhetsarbetet.
Politik kan utgöra bra underlag för diskussioner under vindimmiga lördagsmiddagar, men den pågår i verkligheten under vardagsveckorna.
Om (läs; när) ni som par ramlar tillbaka i stereotypa könsroller när barnen kommer, är det inte bara dåligt för förhållandet på en rad sätt, utan också en käftsmäll politiskt för jämställdheten.
Logiskt exempel: kvinnor tenderar att välja en kille som är några år äldre, av ren självbevarelsedrift eftersom de jämnåriga killarna fortfarande läser Fantomen. Det betyder att de ligger lika många år efter på arbetsmarknaden, och tjänar följaktligen sämre än sin make när barnen anländer – inte bara på grund av sitt kön utan även på grund av ålder – och viker sig därför inför logiken att det är ”bättre” om Han tar ut mindre av föräldraledigheten. Så, utan någons egentliga förskyllan cementeras de här rollerna, som skänker orättvisa och en begynnande ofrihet till den ena och skuldbelägger den andre.
Så när politiker som värderar kärnfamiljen högt pratar om att staten inte ska lägga sig i, utan att det här är frågor som familjerna självklart ska få bestämma över själva – gärna vid ”köksbordet” av någon anledning – så har de fel, och många av dem har dessutom fel av fel anledning. De tror att de värnar om frihet och självbestämmande, men verkar ironiskt nog emot det. Konservatism handlar om att behålla status quo, om att sitta ner i båten och låta det mesta vara som det alltid varit. Att män gillar den här politiken är åtminstone logiskt, eftersom de har mest att tjäna på den, men att kvinnor gillar högerkonservatism blir knepigare. Och såklart fattar till och med jag att det finns otaliga kvinnor som är så begåvade och har så goda förutsättningar att de i praktiken är ostoppbara, att de blir precis vad de vill i livet ... men tyvärr verkar lite för många av dem välja att bli konservativa politiker, som undrar varför folk inte bara tar sig i kragen.
Det är idag 100 år sen kvinnor fick rösträtt, och eftersom jag är över 50 år så kan det ju inte vara så värst länge sen. Det ska vi påminna oss själva om ibland, att det inte är så länge sen det var riktigt illa, och att vi faktiskt gör framsteg.
Å andra sidan är det bara 112 år sen vi fick allmän MANLIG rösträtt vilket komplicerar och nyanserar bilden på samma gång – någonting som partipolitiken förresten inte är särskilt bra på.
Men faktum är att vi lyckats bra med både jämställdhet och jämlikhet de senaste 100 åren, ganska bra i alla fall, och det tack vare allmänna och fria val, men lika mycket tack vare ny kunskap och människors förmåga att ändra på sig.
Så visst ska vi påminna och peppa varandra att rösta – kanske till och med i kyrkovalet – men vi får heller inte glömma att använda vår möjlighet och lika stora skyldighet att påverka litegrann varje dag.
Gör det till en vana, som att borsta tänderna.
Fem minuter varje dag kommer göra stor skillnad.

Benny: Inom de kommande årtiondena kommer det att investeras typ 1000 miljarder i norra Sverige. Vad tycker du att vi borde skaffa oss med hjälp av dessa nya resurser?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer