torsdag 27 januari
Hemkärleken frodas i spelvärlden
Foto: Nintendo

Hemkärleken frodas i spelvärlden

13 oktober, 2021

Artikel. Spel baserade kring hus och hem kan ta nästan vilken form som helst – de kan vara småskaliga eller intrikata, actionfyllda eller stillsamma, realistiska eller tokiga. Klart är att hemmet innehar en central roll i många tv- och datorspel.

Att ta hand om hus och hem i spelvärlden kan se ut på många olika sätt. Spelserier som The Sims och Animal Crossing innehåller såväl hemfixande – att dona med och inreda sitt eget hus – som sociala aspekter – att interagera med karaktärer eller andra spelare. Till mobilen finns en uppsjö spel där man inreder, dekorerar och fixar med hus och trädgård.
Vill man vara mer ”hardcore” finns simulatorgenren med spel som är mer djupgående och realistiska; hus och hembaserade exempel är det kommande husdesignspelet Hometopia och köp, sälj och fixa hus-simulatorn House Flipper. Många simulatorspel har en väldigt specifik inriktning, som gräsklipparsimulatorn Lawn Mowing Simulator och högtryckstvättsimulatorn PowerWash Simulator, och så finns lantbrukarsimulatorer som Farming Simulator.

Humor och action
Ofta är det det egna hemmet man tar hand om, men det behöver inte vara så. I Lawn Mowing Simulator har man en firma och tar på sig uppdrag åt folk, och så är fallet även i de Overcooked-liknande partyspelen Moving Out och Tools Up där man i en skojfrisk inramning tillsammans med andra hjälps åt att bära möbler och renovera.
Något man ser allt mer av är actioninriktade spel baserade kring hemmet, spel som tar ut svängarna på mer oväntade sätt och kanske snarare handlar om att stöka till det. I kommande World’s Worst Handyman är man en kass hantverkare, i Kill It with Fire ränner man runt mellan rummen i jakt på spindlar och orsakar kaos och i Catlateral Damage är man en huskatt som ställer till med oreda, medan man i Roombo: First Blood och uppföljaren Justice Sucks: Recharged tar kontroll över en robotdammsugare för att stoppa inbrottstjuvar på ibland våldsamma sätt – och städar efter sig.

Mysigt med äventyr
Föredrar man ordning och reda och det mer stillsamma och småskaliga är två titlar på horisonten Unpacking, där man packar upp och placerar grejer i hemmet, samt A Little to the Left, där man rättar till tavlor, pennor och allehanda prylar så att det blir exakt rätt.
Den allra största trenden inom hemfokuserade spel just nu är spel som likt de tidigare nämnda långkörarna The Sims och Animal Crossing kan innehålla lite av varje, spel som blandar skötsel av det egna hemmet, byggande, inredande, samlande, trädgårdsarbete, att ta hand om djur och så vidare med äventyr, utforskning och historieberättande. I denna genre, ibland kallad cozy life sim eller social life sim (”mysig livssimulator” eller ”social livssimulator”) finns mängder med nya och kommande spel. Calico, Ooblets, Spiritfarer, Moonglow Bay, Mineko’s Night Market och Hokko Life är bara några.

PETER ÖBERG

Läs mer