lördag 3 december
Husmor Karlsson lagar fläskpannkaka
Illustration: Maria Wall

Husmor Karlsson lagar fläskpannkaka

6 oktober, 2021

Krönika. Vi som tillhör min generation har då provat på det mesta i matväg. Från kustens strömming till lappmarkens röding och renkött.

En filtallrik med bryta på tunnbröd och en korvbit har dugt och ibland har någon moster rustat med en stor kastrull med blodpalt som vi ätit med fläsk, smör och lingonsylt. Körven med flötte på, det är så gött å få, har det skaldats och vill du bli mätt, ta du en pära till och mosa ner i såsen!

En generationsfråga
Vardagsmaten eller husmanskosten kan ha varit fläsk med löksås, pölsa med rödbetor, kålpudding, isterband med stuvad potatis, köttbullar, rotmos och fläsklägg, fläskpannkakan och till helgen kanske en kalvstek med sås och ärtor. Eller kåldolmar. Vattnas det i munnen? Grattis, du är som jag.
Jag föddes 1951 och samma år kom Vår kokbok ut som vi hade i köket och jag minns att jag satt och bläddrade i den redan som liten och lärde mig det mesta om hur man lagar husmanskost. Här fanns även recept på inläggningar och hur man lagar aladåber av alla de slag. En riktig husmor såg alltid till att ha blad av gelatin i skåpen. I den händelse av att!
Men allt behövde inte tillredas från grunden. Snart kom pulvermos och makaroner. Skinka på burk. Mexicanasoppa! Livsmedlen kryllade av konsistensgivare och färgmedel. E 211. Matbespisningens torsk panerad med mandelflarn och massor av gul glutamat. Mums!

Hemma från charterresan
De första spanienresenärerna kom hem från semestern och försökte laga till paella. Ärtor ja, ris, ja, korvbitar, ja. Men ska du inte skala räkorna först? De ovana åt räkorna med skalet på och muttrade om att det var som att äta något inslaget i cellofan. Pollenta från norra Italien? Är inte det samma som mannagryn? Vi testar. Eller var det couscous vi skulle ha?
Vi fyllde paprikor med köttfärs, skivade aubergine och lärde oss äta vitlök till allt. Ostgratinerad kassler med ananas och bearnaise på toppen. Vad gott kunde man inte bjuda på när främmandet kom? Varma päron ur ugn med smält After Eight? Ädelost på pepparkaka? Ja gudarna ska veta vad vi lagt upp på brickor och serverat som entré när gästerna kom.

Det globala köket
Bästa käket i Dubai är inte i de flotta restaurangerna utan i de indiska kvarteren eller vid Dubai Creek på en marockansk sylta som serverar lammgryta. Men hela det globala köket finns även i Dubai där jag har ätit bättre moule frites än i Belgien och större wienerschnitzel än i München. Jag har gjort flera resor till Bangkok och Kuala Lumpur som också är världsstäder. Det asiatiska köket dominerar förstås och efter några veckor har man nästan blivit risförgiftad och vill hem till mandelpotatisen och stekfläsket. Ja nu finns även i Umeå snart i varje gathörn snabbkök med sushi och på torget kan du sleva i dig den japanska soppan ramen. Eller så gör du sådan hemma om du först kokar fond på kycklingskrov.

Fläskpannkaka med chicken
I somras hade vi barnbarnen Phil och Zach hos oss i sju veckor. De bor i Malaysia med sonen och hans filippinska hustru Marlyn och är i huvudsak uppfödda på rätter med ris som grund. Det första Marlyn gjorde när hon kom hit var att köpa en wokpanna och några dunkar olja. Här skulle friteras! Chicken, chicken, chicken! Visst är det gott med friterat med dopp i diverse soja med sallad men jag tyckte nog även att småpojkarna skulle få testa den svenska husmanskosten. Fläskpannkaka? Jag lagade till en ugnsplåt och skar upp två duktiga bitar till pojkarna. Först en aning misstänksamma men sen åt de med god aptit där de satt vid köksbordet med sina laptops. Jag frågade Phil, sex år, hur det smakade. ”Very good, sa han. Especially the chicken.” (Allt kött var chicken.)

Ja du Nicklas. Vi skriver inte så mycket om politiken men har du någonsin engagerat dig politiskt? Kanske i din ungdom?

BENNY KARLSSON

Läs mer