onsdag 27 oktober
Spel: Merek’s Market

Spel: Merek’s Market

29 september, 2021

Artikel. För alla som gillar att ha händerna fulla har det nya stressiga samarbetsspelet Merek’s Market nu släppts.

Ibland dyker det upp ett spel som definierar en hel genre. Så var fallet med Overcooked, ett hektiskt spel där man tillsammans med andra spelare ränner runt och hjälps åt att laga mat i ett kök. Flertalet spel med liknande upplägg har sedan dess dykt upp i den genre som nu ibland benämns Overcooked-likes.
Merek’s Market är alltså ett samarbetspartyspel som utspelar sig under medeltiden där man som hantverkaren Merek tar sig an allehanda jobb. Miljöerna ses ovanifrån och spelmekaniken är inte vidare komplicerad – man använder en knapp för att plocka upp grejer och en annan för att ”hantverka”. Ett stadigt flöde av kunder dyker upp i verkstan, vilka vill ha grejer som stolar, handskar och svärd tillverkade som man sedan tar betalt för. Vad som behövs till de olika beställningarna kan man enkelt se i en bok. Spellunken bryts av av dialogavsnitt, prutmoment och vad man skulle kunna kalla bossbeställningar – avancerade grejer som kräver många steg i tillverkningen samt ett gott minne.
Spelet gör sig bäst i sällskap med andra spelare, där man kan vara upp till fyra som spelar lokalt, även om det också finns ett enspelarläge. Det som hindrar ett högre betyg är att svårighetsgraden är snäppet hög och att det kan ibland vara svårt att urskilja saker på skärmen, men i det hela ett bra och för genren varierat spel.

PETER ÖBERG

Läs mer