onsdag 27 oktober
Mäklarna: Fortsatt stor efterfrågan på större boenden

Mäklarna: Fortsatt stor efterfrågan på större boenden

22 september, 2021

Artikel. Att kunna bo och äga sin alldeles egen villa är en dröm för många svenskar. Och den längtan finns fortfarande kvar. I Umeå byggs det som aldrig förr. Trots detta fortsätter efterfrågan på bostäder vara större än utbudet. För Bil & Bostad berättar Christer Bergh på Mäklarhuset och Peter Lindeberg på Mäklarringen vad deras kunder värdesätter i val av bostad.

I våras visade siffror från Svensk Mäklarstatistik att villapriserna fortsatte att stiga i Sverige och att i Umeå hade snittpriset ökat med över tolv procent under de senaste året. Att intresset för villor och radhus var enormt gick ingen obemärkt spekulant förbi, och trenden verkar hålla i sig även till hösten, det blygsamma utbudet till trots.
– Utbudet är litet, men det beror i första hand på korta försäljningstider, säger Christer Berg.
Enligt Hemnets senaste rapport från augusti har försäljningstiderna på villamarknaden blivit något längre och budgivningarna driver inte upp priset i riktigt samma utsträckning som i våras. Prisförväntningarna bland köparna i september månads mätning visade på relativt små förändringar jämfört med föregående månad, men med en viss ökad tro på stillastående priser.

Tryck på större bostäder
Att den tidigare pandemieffekten, med ett stort fokus på boendet, nu börjar avta något samtidigt som amorteringskravet återinförs talar också för en något mer försiktig marknad än i våras. Dock är detta inget att oroa sig över.
– Utbudet är ganska normalt för årstiden, säger Peter Lindeberg.
Skulle ni säga att det, precis som i övriga Sverige, är rymligare bostäder som lockar umeborna när de vänder sig till er?
– De flesta vill nog bo i en ljus, fräsch och modern bostad som erbjuder bra med förvaring, en lämpligt stor gräsmatta, samt goda kommunikationer, säger Peter Lindeberg.
Christer Berg instämmer:
– Vi har stor efterfrågan från våra kunder på alla typer av villor, radhus och större lägenheter. Trenden är att man letar större boende men även ettorna har det varit stort tryck på efter en lite lugnare period.
Peter inflikar även att ”trevliga grannar” är något som uppskattas bland kunderna i val av bostad.

”För lite villor”
I Umeå ligger just nu stort fokus på att bygga flera hyres- och bostadsrätter, medan villor och radhus lyser med sin frånvaro. Förra året fattade Umeå kommuns politiker om detaljplaner som gav utrymme för 770 nya bostäder och utav dessa var en planerad som villatomt.
På frågan vad som skulle behövas i bostadsväg svarar Peter Lindeberg ”någon typ av mellanboende”.
– Tre rum och kök och gärna med en liten uteplats, för de som ska flytta från villan eller för första boendet för yngre par hade vi på Mäklarringen gärna velat se i bostadsväg.
– Min uppfattning är att det byggs alldeles för lite villor och radhus i Umeå. Tillgången på tomtmark är begränsad och motsvarar inte efterfrågan, säger Christer Bergh och fortsätter:
– Det beror troligen på flera faktorer men kommunen kan påverka detta genom att styra markanvändningen på ett annat sätt.
Hur då?
– Får marknaden styra så byggs det som genererar störst inkomster per kvadratmeter.

LINA WAHLNEMO

Läs mer