onsdag 27 oktober
Jag smickrar och gör mig till
Illustration: Maria Wall

Jag smickrar och gör mig till

22 september, 2021

Krönika. Ju äldre du blir desto mer osynlig blir du. Ingen bryr sig längre om vad du tycker, vem du varit eller vad du vill. Men jag har upptäckt ett vapen som är effektivt som du kan klara dig med i konkurrensen. Kompensera din egen oförmåga med att berömma och smickra! Här är några förtjusande tips.

På jobbet, i bekantskapskretsen, vid ölglasen på puben. I sällskapen finns ofta en påstridig besserwisser. Du vet att hen har fel, men ska du ta konflikten med att korrigera och hamna i konflikt? Nej, säg hellre: ”Jaså är det på det viset?” Sen får någon annan googla fram rätt svar så hamnar bråket där och inte hos dig. Låt dem käfta. Och spara din allmänbildning till Postkodmiljonären.

Smickra och sen slå till ...
Jag lämnar ofta in ett 64-raders stryktips och hoppas på vinst. För det mesta tippar jag aldrig lika bra som den kompis jag tävlar mot och när vi rättar raderna på söndagen har han oftast fler rätt än jag. Jag berömmer honom varje gång. När kamraten hade slagit mig tio veckor i rad hörde jag av mig och sa: ”Nu råkade jag få tretton rätt i helgen men utdelningen blev bara några hundralappar.” Reaktionen: ”Respekt Karlsson!” ”Äh, sa jag, rena turen.”
I själva verket hade jag prickat in raden med utomordentlig briljans och skicklighet. Jag föredrog att vara blygsamt stöddig och har nu gått ner till sex eller sju rätt samtidigt som han har nio eller tio. Men vänta bara tills nästa gång!

Beröm till Hörnefors
I jakten på en skön dopaminkick har en kvinna i femtioårsåldern under 20 års tid, eller 1039 veckor, lämnat in samma lottorad på Gotthörnan i Hörnefors. Den 1040:e veckan slog äntligen raden in och hon vann 2,4 miljoner. Såna vinster brukar alltid orsaka avundsjuka i ett litet samhälle. Men jag säger: bra jobbat! Envisheten har gett sin belöning. Trägen vinner! I regn och rusk har du gått till Gotthörnan och lämnat in din kupong. Gå du och köp den dyraste vinterkappan på H&H och känn dig förmer! Men inte nog med det. Glädjen över din vinst har spritt sig ända bort till Vadet och Bjännön så nu tar sig både Elmer och Gonka in på samhället för att söka sin lycka.

Undulater på Facebook
Jag är med i en grupp på Facebook som heter ”Fullständigt ointressant information”. Det är en roande grupp där folk med nollställda hjärnor skriver meningslösheter. Mitt senaste inlägg lyder: ”Det är sällan man ser nån lägga ut bilder på undulater. Antar att de blivit omoderna.” Det hela var ett konstaterande som man kunde lägga därhän, men reaktionen blev en annan. Flera hundra personer har markerat ”gilla”, kommentarerna är många och jag har aldrig sett så många bilder på undulater som fått komma ut ur burarna. Alla kvittrar: Undulater är moderna! I sanningens namn var det länge sen jag kände mig så smickrad över att ha haft fel.

Ja du Nicklas. Hösten inbjuder till fika på kaféer, så vilka bakelser, bullar och kakor väljer du? Och ditt favoritkafé?

BENNY KARLSSON

Läs mer