söndag 26 september
Trendig bildesign

Trendig bildesign

15 september, 2021

Artikel. Bil & Bostad spanar in trender inom bilar och design – allt från biltyper till mer specifika detaljer. Denna vecka handlar det om symmetriska linjer.

Akterbågar
Ett designgrepp som dykt under senare tid är det vi kallar akterbågen. Här har vi en linje som går från bilens bakre hörn eller bakhjul, upp i en böj mot bakrutan, och sedan ner på andra sidan. En föregångare till detta moderna designdrag hittar vi för övrigt på Saabs konceptbil PhoeniX från 2011.

Symmetri i profil
Vad är fram och vad är bak? De allra flesta bilar har en sidoprofil där det tydligt framgår vad som är fram respektive bak, oftast genom att fronten är lägre än aktern. Men nu ser vi ett gäng nya bilar som i profil istället ser ungefär likadana ut fram och bak. De små elektriska stadsbilarna Citroën Ami och Opel Rocks-e är två exempel.

Läs mer