söndag 26 september
Att tänka på när man anlitar flyttfirma

Att tänka på när man anlitar flyttfirma

15 september, 2021

Artikel. Senvår, sommar och tidig höst – det är då flest flyttar sker. Planering inför en flytt är a och o för att det ska gå smidigt som möjligt. Att anlita en flyttfirma kan därför vara en värdefull investering. Men hur ska man tänka när det gäller val av flyttfirma, och är alltid billigaste alternativet bäst? Bil & Bostad rätar ut frågetecknen.

En bra måttstock att gå efter inför en kommande flytt brukar vara ”hur mycket är jag beredd på att betala?”
Är man ett mindre hushåll bestående av en till två personer kan det fungera alldeles utmärkt med att ta in några vänner eller familjemedlemmar som hjälper en att flytta. Men är man en större familj exempelvis, då sparar man både pengar och energi genom att anlita en flyttfirma.
För att slippa problem vad gäller flyttfirman du anlitar bör du ha vissa saker i åtanke.

Välj flyttfirma noggrant
Det kan bara en bra idé att läsa på om olika firmor genom att till exempel titta på referenser och omdömen, då det tyvärr finns ”fiffel och båg-firmor” som erbjuder låga timpriser och kontant betalning.
Genom att betala med kort eller mot faktura kan pengarna vara lättare att spåra och det är lättare att få ersättning om du skulle bli lurad. Därför är det också av yttersta vikt att aldrig betala för tjänsten i förskott innan den är utförd, beroende på hur resultatet och tillvägagångssättet blev.
Priser för samma flytt kan skilja sig stort mellan olika flyttfirmor. Ibland kan det röra sig om tusentals kronor i prisskillnad. Hos vissa flyttfirmor kan du få både ett fast och ett rörligt pris angivet på offerten och därmed välja det alternativ som är billigast.
Fast pris är vad som rekommenderas av både flyttbranschen och Konsumentverket. Se dock till att det inte bara framgår tydligt i avtalet vad som ingår, utan också vad som inte ingår och att den beräknade tidsåtgången är rimlig. Risken finns att flyttfirman lägger till extra kostnader i efterhand annars.
Så, bara för att du har hittat en flyttfirma som verkar billig, behöver det inte betyda att just den firman är det bästa alternativet för din plånbok.

Faktorer som påverkar priset
Det arbete som flyttpersonalen utför ger rätt till RUT-avdrag, men inte kostnader för flyttbil, transportkostnader och packningsmaterial.
Utöver grundpriset finns det flera andra faktorer som påverkar priset:
Körsträckan
Mängden saker
Tunga eller ömtåliga föremål
Dag och tid för flytten
Ingen hiss
Extratjänster

Gällande körsträckan får du betala milpriset för den sträcka som flyttbilen kör mellan den gamla respektive nya adressen. Det innebär att kostnaden blir betydligt högre när du flyttar mellan olika orter jämfört med en flytt inom samma stad.
Hur många möbler och flyttkartonger du har påverkar också vad flytten kostar. En del flyttfirmor räknar ut volymen på dina saker utifrån antalet kvadratmeter. Tänk på att även saker i förrådsutrymmen, vind, källare och garage ska räknas med.
Att flytta tunga och ömtåliga saker gör att priset blir högre. De flesta flyttfirmor har en fast summa för sådana tjänster, men tunga föremål förlänger flyttiden och drar därmed upp även den rörliga kostnaden.
Rent kostnadsmässigt är det billigare att flytta på vardagar inom normal arbetstid än på helger och kvällar och kan skilja några hundra kronor i timmen.
Om du bor eller ska flytta några våningar upp och det inte finns hiss blir priset högre, eftersom det innebär mer jobb för flyttpersonalen och förlänger flyttiden. Detsamma gäller om flyttpersonal behöver gå i trappor för att hämta eller lämna grejer i ett vindsförråd.
Det finns även extratjänster att tillgå. Om du väljer att inte packa dina saker själv, utan låter flyttfirman göra jobbet åt dig, får du räkna med cirka 20-30 procent i extra kostnad. Hos många flyttfirmor kan du också beställa flyttkartonger och packningsemballage för en extra kostnad, samt i vissa fall hyra magasinering av möbler.

Bra kriterier för en flyttfirma att uppfylla
Några andra saker du bör kolla upp innan du bokar flyttfirma är om den har ett organisationsnummer, yrkestrafiktillstånd, om firman tillhör en branschförening, samt hur kommunikationen fungerar.
På Bolagsverkets hemsida kan du kolla upp att flyttfirman har ett organisationsnummer. Organisationsnumret ska också vara angivet på avtalet när du skriver under.
Utan yrkestrafiktillstånd kan flyttfirman inte försäkra ditt flyttgods. Detta kan kosta dig dyra pengar om något går sönder eller försvinner under flytten.
De flesta seriösa flyttfirmor är medlemmar i någon av de två branschföreningarna: Almega Flyttjänstföretagen (S3F) och Sveriges Möbeltransportörers Förbund (SMF).
Flyttfirman bör också ange kontaktuppgifter synligt på sin hemsida och gå att komma i kontakt med inför och under flytten.

Välj en flyttfirma med ett standardavtal
En ytterligare garanti för att alla parter ska känna att man vinner på att anlita en flyttfirma är det standardavtal som flyttbranschen, tillsammans med Konsumentverket, tagit fram. Avtalet heter Bohag 2010 och berör bland annat gemensamma regler och bestämmelser för flyttfirmors arbete. Bara genom att veta att just den flyttfirma du valt följer Bohag 2010 kan du försäkra dig om att din flytt är i trygga händer när dagen väl är inne.
Bland annat måste flyttfirman upplysa dig innan de utför något arbete som ni inte har avtalat i förväg. Dessutom är flyttfirman skadeståndsskyldig för de eventuella skador och förluster av flyttgods som kan uppstå vid en flytt. Som kund kan du även avboka flytten fram till 15 dagar innan flyttdagen.

LINA WAHLNEMO

Läs mer