söndag 26 september
Spel: Islanders: Console Edition

Spel: Islanders: Console Edition

8 september, 2021

Artikel. Vi testar Islanders som säger sig vara ett avslappnande stadsbyggarspel.

Minimalism är ett ord som sällan används för att beskriva stadsbyggarsimulatorer. Dessa brukar snarare vara proppade av valmöjligheter, byggnader, menyer och inställningar – och kräva både tid och engagemang. I Islanders är det inte riktigt så. Här börjar man med en ö och ett val mellan två typer av saker att bygga, som stadsbyggnader eller sågverk. Dessa placeras ut på lämpliga ställen och ger då poäng, varpå man ges ett nytt val av byggnader. Detta fortsätter och till slut har man nog med poäng för att avancera till en ny ö, eller så misslyckas man och det är game over.
Att allt är så avskalat gör att spelet skiljer sig en hel del från de traditionella stadsbyggarspelen, och det blir ibland snarare pusselspel av det hela då mycket handlar om att placera ut byggnader på begränsad yta. Man måste se till att det finns plats för till exempel åkrar, och vissa byggnader bör inte placeras nära varann då detta ger minuspoäng. En annan mer pusselspelsliknande grej är att det inte finns något långsiktigt mål, utan det är förhållandevis korta omgångar som gäller. Vill man spendera mer tid bara byggande och planerande finns dock ett sandlådeläge där man kan bygga efter behag.
Islanders: Console Edition har en enkel men fin grafisk stil och att styra med handkontroll funkar fint. Minimalismen och det avskalade upplägget gör att det är lätt att spela, men också att det kanske inte är något man engagerar sig jättemycket i.

PETER ÖBERG

Läs mer