söndag 26 september
Konspirationer om sanningen ska fram
Illustration: Maria Wall

Konspirationer om sanningen ska fram

8 september, 2021

Krönika. Konspirationer har det funnits gott om i historien. Hovpersoner i de engelska kungahusen som intrigerat för att få makten. Konspiratörer inför den franska revolutionen. Anckarström och gänget som planerade och utförde mordet på Gustav III.

Hemliga sällskap som frimurarna med flera har ofta beskyllts för att vilja konspirera, kanske för att de själva avkräver varandra tystnadslöften och ägnar sig åt hemlighetsmakeri. Men de som vanligtvis beskylls för konspirationer är Makthavarna! Myndigheterna! Och nu även Forskarna! Vetenskapen! Som alla undanhåller Sanningen.

Hillary Clinton och pedofilerna
Med internet har skvallerbytta bing bång fått en betydligt större plattform än att gå i alla gårdar och slicka alla skålar. I de senaste valkampanjerna i USA framträdde diverse konspiratörer som stödde Donald Trump och spred rykten om att Hillary Clinton drev en bordell med barn under en pizzeria i USA. Det här lät så osannolikt, alltså måste det vara sant. Särskilt som Donald Trump höll igång talkörerna på sina massmöten om att sätta Hillary bakom lås och bom.
Tilltaget var inte helt olikt häxjakten i diverse byar här i Norrland på 1500-talet där hundratals bondhustrur och pigor anklagades för att ha varit på Blåkulla och därefter halshöggs och brändes. Angivarna var inte sällan deras egna barn. Att barn har ansetts som trovärdiga vittnen är dock inget som upphörde med häxbränningarna. Det var inte alltför många år sedan Umeå upplevde en form av häxjakt när ett gäng feminister stödda av barnpsykologer fick polisen att gräva på Backens kyrkogård efter att påstådda ritualmord påståtts ha skett, där några av stadens manliga politiker hade utpekats som inblandade. Ett barn hade vittnat om det, alltså är det väl sant?

Ta saken i egna händer
Minns ubåtsjakterna, mordet på Olof Palme, Estonias förlisning. Trots att dessa händelser har utretts av ett otal kommissioner finns det fortfarande tveksamheter. Alltså tar enskilda personer saken i egna händer och utbrister: Här måste finnas en konspiration! Det där har några år bakom sig men än idag hör vi enskilda personer vända sig till radioprogram som Ring P1 och utbrista: ”Får vi någonsin veta sanningen?” Nej, tänker man. Som sanningen förtigs nuförtiden.
Men i yttrandefrihetens Sverige har även tvivlarna rätt att framföra sina åsikter: ”Covidvaccin är skadligt! Vi vet att det finns receptfria mediciner som hjälper mot Covid 19 men som myndigheterna har förbjudit. Inte heller polisten ingriper mot Folkhälsomyndighetens lögner eftersom de lyder under Polisöverstyrelsen som i sin tur lyder under regeringen! Håller ni inte med!”
Jag lyssnade på ett gäng antivaccare som framträdde på Rådhustorget för några lördagar sedan. Upprörda var de. För att inte Umeås kommunalråd fanns där och deltog i debatten. De är också ansvariga!

Spökar det hos dig?
Finns det andar, finns det spöken? Jag undrar hur många tittare som finns till de program som gått på tv:s Kanal 7 där man visat program med namnet ”Det okända”. Där får man se medier gå omkring i hus och spana efter spöken och ge förklaringar till de oroliga hyresgästerna som bor där och som ”förnimmer” att det huset är bebott av osaliga andar. Tror ni på det där? Ja har vi inte alla hört talas om parapsykologi? Var inte det en erkänd vetenskap både i USA och i Ryssland innan den förbjöds, va? Vetenskapen har gått bet. Låt oss vända oss till våra andeväsen för att få svar på våra frågor! Ja nu är ju även de störda av all strålning från mobiltelefonerna och nya 5G. För att inte tala om all IT som installeras i våra hem. Har du kontroll på din fjärrkontroll? Du tror du har satt på mikron men så får du höra Radio Västerbotten ur brödrosten.
Konspirationer har det funnits ända sedan jorden uppstod. Vilket var för ungefär 6000 år sedan. Ja eller hur!

Ja du Nicklas. Hörde ett radioprogram om människor som förälskat sig i prylar. Är du förälskad i några grejer som du äger?

BENNY KARLSSON

Läs mer