söndag 26 september
Familjefest med bilen i centrum
Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Familjefest med bilen i centrum

8 september, 2021

Artikel. MRF-dagen är familjedagen där Bil & Bostads MRF-anslutna bilhandlare bjuder till öppet hus med bilnyheter, gott fika med mera.

Sommaren har nu passerat om än jag hoppas på att vi har många hyfsat fina dagar kvar innan mörker och kyla tar över helt. Därför gäller det att passa på att få med så mycket motor man bara hinner, som till exempel den årliga MRF-dagen. Under lördagen var jag ute och deltog i årets MRF-fest och tog pulsen på såväl hugade spekulanter som säljare.
MRF (Motorbranschens Riksförbund) är branschorganisation för alla de seriösa bilhandlarna tillika bilverkstäderna. För att få vara en del av MRF krävs mycket av handlarna som förbundit sig att följa riktlinjer och krav som MRF kräver – MRF-garantin och MRF:s kundskydd är två av dem.

Nya Cupra Leon Plug-in väckte lite drama efter att Stefan Holmgren (Bärgar-Stefan från tv-programmet Frusna vägar) samt hans Linda Persson varit på provtur. Paret åker idag en Seat som Linda är mycket nöjd med och helst vill ha kvar. Stefan däremot han är sugen på Cupran av flera anledningar. Jag föreslog en armbrytning som sedan gjordes på plats. Hur det sedan gick? Det förtäljdes inte denna gång.

Det var många i saluhallen hos Bergners Bil. Mats Fors och Maria Elisdotter var två av dem. Maria pendlar till och från arbetet cirka tolv mil dagligen i bil men funderar på att börja åka kollektivt istället varför en av familjens två bilar blir över. Paret har ett stort fritidsintresse och fyra hundar och har därför nu bestämt att sälja familjens båda bilar och köpa en stor bil för alla ändamål istället. ”Vi har tittat på flera märken, inte elbilar än även om vi är lite nyfikna på dem. En miljövänligare bil som drivs på bensin eller diesel känns just nu som det vi vill ha. Men efter denna dag med besök hos handlarna kanske vi ändrar oss”, säger Maria innan paret susar iväg på en provtur i en Kia Sportage.

Berit och Mikael Gunnarsson från Gullmark, en bit utanför Umeå, mötte jag hos Bilinvest på Ersboda. De var på jakt efter en leasingbil, som nya Peugeot 308 som har premiär först i oktober-november. Krister Grahn, en av säljarna på Bilinvest, tillhandahöll broschyrer och sin kunskap så länge. Familjen Gunnarson passade på en sådan här dag att kika på vad handlarna hade att erbjuda och självklart hann det också slinka ned en och annan bulle.

Hos Motorcentralen bjöds det inte bara på fika och godis. Ute på parkeringen möttes man av avdelningen för Däck & Glas. Jacob Kronberg och Ranga Marklund gav kunderna en kostnadsfri översyn på såväl glas som däck och fina rabatter på nya däck och fälgar inför vintern. Bra bilvårdskit fanns också uppdukade med lite godsaker i skålar som undertecknad såklart inte kunde motstå.

Inne hos Bilspektrum på Ersboda träffade jag på lille Lukas med pappa Per Andersson. Per främst var den som var ute efter lite mer info om elbilar samt eventuellt en provtur i Hyundai Ioniq 5 som blivit oerhört populär hos elbilskunderna. Per har tidigare provat elbil hos Lexus. ”Blev imponerad av den då all effekt kom på en gång vilket gjorde att jag ville prova flera”, säger Per. Prisbilden är också något som gjorde att Ioniq 5 är en intressant bil menade flera besökare som provkörde.
Sonen Lukas var inte riktigt på pappas sida utan föreslog en något nättare bil som han tyckte var mycket coolare. Nämligen en Mazda MX5 i en snygg röd nyans. Måste erkänna att jag liksom Lukas fattade tycke för den lilla sportbilen som det idag också finns aktiva klubbar runt. Bra hobbybil för oss lite äldre kanske. Ja, och för Lukas såklart.

Hos Bergners Bil hade Peter Forsberg med dottern Emmy från Umeå, Folke och Eva Nilsson från Bygdeå samt Sofia Hörnberg, Umeå, tagit en paus och avnjöt lite gott som bjöds under MRF-dagen. Det var en större bil man var ute efter varför de tittat på och provat Kia Sorrento innan de åkte till nästa handlare för att se vad som erbjöds.

Hos Burlin Motor träffade jag Håkan Olofsson som hade smakrådet och systern Anna Lodesjö med sig. ”Jag var ute efter nya Toyota Yaris Cross, en hybrid med fyrhjulsdrift. Men den kommer inte till butik förrän i oktober-november så jag får vänta lite”, säger Håkan. Anna åker också Toyota, en C-HR som hon är mycket nöjd med.

Inne i saluhallen hos Westbergs Bil träffade jag på Tommy Engfors och Annica Hilkkasdotter. Idag tittar man på en ny Cupra då de fastnat för körglädjen hos den. Fyrhjulsdrift ska det vara samt sannolikt en hybrid. Tommy var säker på vad han vill ha men han och Annica tänkte åka runt hos handlarna denna dag, fika lite och se vad de har att locka med.

Jan Skog var i kön för att testa nya Hyundai Ioniq 5. ”Jag åker Alfa Romeo idag men går och funderar på en ny elbil istället när det blir dags att byta bil”, säger Jan innan han glider tyst iväg.
Hyundai Ioniq 5 är ju en intressant bil tycker också jag. Den går att ladda på 17 minuter och har en räckvidd på 48 mil, men framförallt så har den en dragkrok för 1600 kg vilket är högst ovanligt på elbilar som ofta inte får dra något alls. Med andra ord kan Polarisen eller husvagnen hänga med.

Andreas Westergård, säljare hos Motorcentralen, är mycket nöjd med MRF-dagen som också innebär starten för lördagsöppet för bilhandlarna efter sommaruppehållet. ”Det har varit mycket folk hela dagen. Det är som hos alla andra främst elbilar folk är nyfikna på. Dragplåster hos oss är såklart Skoda Enyaq som är en 100 procent elbil. Den finns både som två- och fyrhjulsdriven med dragkrok som får dra 1000-1200 kg. Jag har fått skriva många offerter idag och även fått komma till köpeavtal. En bra dag för en bilhandlare”, avslutar Andreas.

MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Läs mer