söndag 26 september
Umeås bilhandlare är redo för MRF-dagen
MRF-dagen i början av september har blivit en tradition i Umeå. Roger Granberg, Umeå Van Service, ser dagen som ett bra tillfälle för umeborna att kolla in de senaste bilnyheterna och ha en trevlig stund.

Umeås bilhandlare är redo för MRF-dagen

1 september, 2021

Artikel. Lördag den 4 september är datumet för MRF-dagen hos Bil & Bostads bilhandlare – en dag med provkörningar, erbjudanden och saftiga kanelbullar. Inför dagen passade Bil & Bostad på ta pulsen på handlarna om eldrift, privatleasing, trygga bilköp och vad som händer på lördag och under hösten.

Jakob Ederlöf
Burlin Motor

Varför tycker du man ska besöka er under MRF-dagen?
– Man ska besöka oss för att få se och provköra det största utbudet av hybridbilar. Alltifrån bilen som blev årets bil i Europa 2021, Toyota Yaris, till vår storsäljare Toyota RAV4. Samt även hela Lexusprogrammet. Man kommer också att kunna lägga en förbeställning på två nyheter som snart kommer ut på marknaden, den helt nya Yaris Cross som är den första fyrhjulsdrivna hybriden i den storleksklassen, samt nya Lexus NX 350h och NX 450h, Lexus första pluginhybrid. Bägge dessa kommer att lanseras senare i höst, men går att förhandsbeställa nu.
Varför är det bra att köpa bil från en MRF-
ansluten handlare?
– Den största anledningen till att köpa en bil från en MRF-handlare är tveklöst tryggheten. MRF-anslutna bilhandlare säljer testade och VDN-deklarerade bilar – för kundens trygghet. Som Toyotahandlare så har vi ännu större trygghet då vi kan leverera begagnade Toyota- och Lexusbilar med en garanti som räcker till bilen blir tio år eller gått 20 000 mil.
Är det någon särskild typ av bil av som efter-
frågas av umeborna?
– Störst efterfrågan är det idag på bilar med någon sorts elektrifiering. Av det vi säljer idag är cirka 85 procent antingen elhybrider, pluginhybrider eller rena elbilar.

Pär Wennberg
Carstedts

Vad är viktigast att tänka på när man köper ny bil?
– Att man analyserar sina egna behov och vilken typ av körning man till huvuddel har så att man väljer den typ av fordon som passar bäst framför allt utifrån miljö och ekonomi.
Hur har coronakrisen påverkat er verksamhet?
– Faktiskt inte så mycket om man ser över hela tiden som pandemin har varit.
Privatleasing har blivit alltmer vanligt. Vad ser ni för för- respektive nackdelar med det?
– Fördelar för köparen är att man inte behöver någon insats, servicen ingår samt att man bara kan lämna ifrån sig bilen och ta ut en ny när hyrestiden är slut. Nackdelen är väl att du har en begränsning i körsträckan. Annars ser jag inga nackdelar för köparen.

Christoffer Hald
Westbergs Bil

Vilka är de stora trenderna inom bilvärlden just nu?
– El, el och el. Allt mer går mot helt eldrivna fordon. Och trenden med större suvar fortsätter.
Är det någon särskild typ av bil som efterfrågas av umeborna?
– Pluginhybrider i alla former finns det en stor efterfrågan på, men sedan även mindre bilar med bensinsnåla motorer.
Varför ska man köpa bil från en MRF-handlare?
– Köper man bil av en MRF-handlare så är det en trygg affär, vi lämnar garantier på bilarna som följer MRF-standard.

Tomas Plogner
Bilinvest

Vilka är de vanligaste frågorna ni får från era kunder?
– Det är mycket frågor om laddbara bilar, både 100 procent el och laddhybrider. Detta gäller även transportbilar. Det är även mycket frågor om finansieringslösningar, både för privatpersoner och företag.
Vad ska man tänka på när man köper begagnad bil?
– Med tanke på den brist som finns på begagnade bilar så gäller det att vara snabb i sina beslut om man hittar en bil som passar en. Det är också en fördel att köpa en begagnad bil hos en MRF-ansluten handlare som ger en trygghet i form av garantier samt att bilarna är genomgångna och varudeklarerade.
Vilka trender ser ni på marknaden just nu?
– Det är en betydande ökning av förfrågningar på rena elbilar. Förutom på personbilar så växer också segmentet med eldrivna transportbilar. Vi ser också att konsumentleasing, privatleasing, växer bland alla åldersgrupper.

Hans Forssén
BilDahl

Varför är det bra läge att besöka bilhandlarna nu?
– Det är en intressant tid med till exempel ett utökat utbud av laddbara modeller i samband med elektrifieringen. Samtidigt har det skett förändringar i regelverket om förmånsbeskattning vid tjänstebil och fordonsskatter. Det är något vi gärna berättar om och är behjälpliga med vad som är viktigt att tänka på.
Har ni några spännande bilnyheter under hösten?
– Vi har nya Nissan Qashqai, nya Citroën e-C4 samt bra erbjudande om privat-leasing på Nissan Leaf.
På tal om privatleasing, vad finns det för fördelar med det?
– Att privatleasa en ny Nissan LEAF har många fördelar och är ett smidigt sätt att under en period få testa hur det är att köra 100 procent eldrift. Du får möjlighet att köra en helt ny elbil med full garanti till en låg månadskostnad, du slipper kontantinsatsen som annars måste läggas vid en normal finansiering och du slipper krångel med andrahandsvärdet och att sälja bilen.

Joacim Westerlund
Motorcentralen

Vilket är ditt bästa tips till bilköpare idag?
– Haka på in i den elektriska framtiden, så missa inte att provköra våra bilar i ID-familjen!
Hur ser höstsäsongen ut för er?
– Vi kickar igång hösten med en spännande nyhet. På bilsalongen IAA Mobility i München den 7-12 september sker världspremiär av vår nästa modell i ID-familjen, ID.5 GTX – en fyrhjulsdriven suv-coupé. Sen har ni väl inte missat att ID.4 GTX finns för provkörning redan idag? Senare i höst startar även försäljningen av en till helt ny modell, Volkswagen Taigo – en sportig suv-crossover med coupé-silhuett.
Vad är viktigt att tänka på när man köper en begagnad bil?
– Köp bilen av en säljare eller ett företag som du har förtroende för, och gör det på plats. En begagnad bil kan skilja mycket i skick och den skulle inte jag se som en ”postordervara”. Kom in och prata med oss så guidar vid dig till rätt bil om du inte redan hittat rätt modell.

Mattias Bergström
Lindholms Bil

Varför är det ett bra läge att besöka bilhandlarna på lördag?
– Det är bra att kunderna besöker oss den dagen för att få ställa sina frågor om framtidens bilägande. Just nu har det aldrig varit en så ”het potatis” i media och i samhället.
Vad händer på bilfronten hos er?
– På bilsidan fortsätter vi med att marknadsföra vårt breda sortiment av BMW och MINI. Ett erbjudande på BMW X3 30e kommer att lanseras den helgen. Efterfrågan på elektrifierade fordon har aldrig varit högre och därför har vi satt ihop ett erbjudande på denna fantastiska pluginhybrid.
Hur man äger sin bil har förändrats under senare år. Hur bra koll har folk på till exempel privatleasing?
– Avbetalning för privatpersoner eller leasing för företag har numera blivit privatleasing för konsumenter. Här har vi inom bilhandeln ett enormt ansvar. Vi måste bli bättre på att upplysa konsumenterna om vad som gäller vid olika köp. En behovsanalys ska göras inför varje köp, då minimeras risken att kunderna drabbas av oväntade obehagliga överraskningar.

Ingemar Rönnbäck
Bergners Bil

Vilken är den stora trenden inom bilvärlden just nu?
– Elektrifierade fordon.
Vilka av era bilar efterfrågas mest av umeborna?
– Kias elektrifierade bilar, E-Niro med 45 mils räckvidd samt våra pluginhybridmodeller Ceed SW, X-Ceed och Niro.
Hur tycker du man ska tänka gällande val av bränsle?
– Fundera hur din vardagliga körning ser ut. Hur många mil kör du per dag? Hur många mil kör du per år?

LINA WAHLNEMO

Läs mer