söndag 26 september
Spel: Rush Rally Origins

Spel: Rush Rally Origins

1 september, 2021

Artikel. Vi testar Rush Rally Origins som visar sig vara ett utmärkt rallyspel till mobilen.

De finns faktiskt – kvalitativa mobilspel utan ständiga köpuppmaningar, låsta grejer, valutor, reklam och andra påfrestande inslag man numera vant sig vid att hitta i appshopspel. För Rush Rally Origins betalar man en fullt rimlig prissumma och får ett komplett – och spelarvänligt – spel. Som det ska vara.
Rush Rally Origins är det fjärde Rush Rally-spelet och tydligen något av en modernisering eller omgörning av det första spelet (som jag ej spelat). Det rör sig om ett på många sätt klassiskt rallyspel. Vyn är ovanifrån och det går att välja mellan isometrisk kamera eller helikopterkamera (som följer bilen uppifrån-bakifrån). De tre spellägena är time trial, championship och race. De två första är snarlika där det gäller att jaga tider medan man i raceläget kör mot andra bilar. Spelet har en hyfsad mängd banor med sträckor i bland annat Sverige, Kenya och Nya Zeeland. Oavsett spelläge börjar man i Finland, vilket är en av få negativa saker som går att säga om spelet. Inte för att Finland är dåligt, utan för att det alltså krävs att man spelar finlandsbanorna flera gånger innan man ges möjlighet att köra på andra banor.
Det är sällan man hittar tryckskärmskontroller som känns så rätt och är så intuitiva som dem i Rush Rally Origins, vilket är en stor del i att spelet blir så roligt. Här blir det inte, som det kan vara i mobilspel, en kamp mot kontrollerna, utan ett nöje att köra bilen, och man har kontroll. Och är man inte nöjd går det att ändra dem eller ansluta en extern handkontroll.
Ett mycket välgjort och lättillgängligt men ändå seriöst rallyspel med fantastisk körkänsla som starkt rekommenderas.

PETER ÖBERG

Läs mer