söndag 26 september
Björklöven? Jamenvisst och Nejförtusan!
Illustration: Maria Wall

Björklöven? Jamenvisst och Nejförtusan!

1 september, 2021

Krönika. Benny undrar om det verkligen är befogat att lokalmedia skriver om Björklöven precis varje dag, 365 dagar per år.
Svaret på den frågan är givetvis ja.
Och självklart nej.

Vi får återigen använda politikernas favoritknep – att hänvisa till den förmåga de menar att vi människor har ”att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt”. Eller i deras fall två svar. Allt i förhoppningen om att kunna överlåta det jobbiga beslutet till den enskilda lyssnaren själv.
Så slipper man ta ställning, eftersom man tar ställning för båda sidorna samtidigt. Inte så lite snillrikt om ni frågar mig. Och Björklöven är ett klassiskt Ja-OCH-Nej-exempel. Det går inte riktigt att argumentera för Löven, men det är på samma gång helt omöjligt att inte stötta dem.
Knivigt!
Någonting jag aldrig brukar göra vid såna här situationer är att skriva listor med för- och nackdelar, för att se om bryderierna klarnar, men det hindrar ju inte att jag gör det nu.
Således:

Det som talar för Ja i den här frågan, att Löven visst är värda all uppmärksamhet:
1. Löven vann faktiskt SM-guld för bara sådär 34 år sedan, i ÖVERLÄGSEN stil dessutom.
2. Björklöven engagerar. Som fågel Fenix har de rest sig från några år i division 1 och dessutom lyckats återvända mot toppen med en större och mer engagerad publik än någonsin tidigare. Hur tusan nu det gick till?! Och, Björklöven kommer att sälja ut den där arenan, vad den nu heter, till i princip varje hemmamatch när väl restriktionerna släpper. Det är fakta.
3. Dessutom är Björklöven ett klassiskt hockeylag. Med klassiskt menas i svenska hockeytermer vanligtvis att laget haft en storhetsperiod en gång i tiden, men att de nu är riktigt på dekis. Lex Leksand. Eller Brynäs eller MoDo.
4. Björklöven håller också så sakta på att modernisera sin verksamhet. De låtsas till och med att de bryr sig om sitt damlag, vilket väl på nåt sätt förtjänar en del sympatier, även om det än så länge mest verkar vara läpparnas bekännelse.
5. Hockey är faktiskt kultur i Västerbotten.

Det som främst talar emot:
1. Hockey betyder män, hockey betyder lite för ofta också vit och hetero. Hockey är alltså lika med norm, och egentligen är Umeå coolare än så, fräschare än att stötta mansdominerade institutioner, mest av gammal vana.
2. Herrlag klarar sig ändå, typ. I alla fall hundra gånger bättre än damlagen. Jag brukar peppa företag och organisationer att samarbeta med damföreningar istället för redan bortskämda herrlag, inte enbart därför att jag har två döttrar som elitidrottar, utan för att ”vi måste investera i den framtid vi vill ha – inte använda pengarna till att cementera de orättvisor som finns idag”.
3. Löven kan vara på väg att sluta vara ett lag för bra västerbottningar, igen. Så fort Löven får ihop ett juste lag så öppnas pipelinen med transatlanter som bara är lite bättre än våra lokala killar. Och, det har jag sagt förut: att INTE gå upp till SHL, det kan man göra med närodlade boys. Så, ska ni köpa kanadensare – köp BÄTTRE kanadensare.
4. Och! Frågan om klubben verkligen, på riktigt, gjort allt i sin makt för att vädra ut gamla jargonger ur omklädningsrum och korridorer. Om man verkligen, på riktigt, gjort allt för bli kvitt trista machoideal och sunkiga skämt mot kvinnor och veklingar?

Den sista frågan kommer att avgöra. I alla fall för mig. Men Björklöven är egentligen ett alldeles för fint emblem för att inte investeras i. De har så många som ser upp till dem att det skulle vara korkat att inte låta Björklöven vara med och forma nästa generation av killar och tjejer som gillar ishockey och gemenskap och – inte minst – att sätta in en rejäl propp på nån i motståndarlaget som verkar ha en kass värdegrund.
De har makt att göra det, och jag tycker som så många andra att lagets nuvarande kapten, Fredrik Andersson, är en utmärkt representant för både klubb och stad.
En mjuk hårding.
Eller ännu bättre – en stenhård mjukis.

Benny: Konspirationsteorier har blivit populära och mer spridda med internet. Och, alla kan väl inte vara hittepå? Eller? Är det någon du är svag för själv?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer