söndag 26 september
Mina och Kurt Olssons campingminnen
Illustration: Maria Wall

Mina och Kurt Olssons campingminnen

11 augusti, 2021

Krönika. Sommaren 1968. Jag var 17 år och kompisen Hasse Frisk 16 när vi tog tåget från Övik ner till Kalmar.

Vi skulle plocka jordgubbar på Öland och bo på Eriksöre camping några kilometer från Färjestaden. På godsavdelningen i Kalmar fanns inte det tält som Hasses farfar skulle ha skickat från Sveg. Så vi tog färjan över sundet och traskade iväg till campingen där vi skulle bo. Sent på natten rullade vi ut våra sovsäckar direkt på marken och somnade under den öländska himlen. På morgonen väcktes vi av en campingvärd med dialekt som en Rumpnisse: ”Voffo, voffo ligger ni här? Utan tält, har ni inget tält?” Vi kallades därefter ”tossiga norrlänningar”. Tills tältet kom efter några dagar.

Vi liftade på den tiden
Vid slutet av 60-talet var det rätt vanligt att vi ungdomar liftade när vi skulle någonstans. Vi liftade med lätt packning och en sovsäck, övernattade på vandrarhem eller sov under bar himmel. Sommaren 1969 for jag själv ut på äventyr. Jag packade en seglarväska med sovsäcken, kläder, pass och resecheckar och satte tummen i vädret. Fick bilkartor på bensinmackar och reste genom Sverige, Danmark, Tyskland, Belgien. Efter färjan från Ostende tyckte tulltjänstemannen i Dover att 30 pund i resecheckar var rätt lite för att leva på i England en månad. Jag ljög i hop en historia om att jag skulle besöka min gamla engelsklärarinna från Övik i Southampton. Då fick jag stämpeln i passet. Ibland får man dupera sig fram i världen. Inte fanns hon där!

Att sova under bar himmel
Jag sov bekvämt på sanden under pirar vid Engelska kanalen. Sov en natt i de röda grottorna i Torquay samtidigt som den engelska flottan la till i bukten. På morgonen vinkade jag till Queen Elisabeth från ett tak till en pissoar. Rullade ut sovsäcken på stranden i Polzeath och vaknade med en terrier som hade lagt sig bredvid mig. En kompis! Vi gick till slaktaren och tiggde några ben. Jag liftade vidare över Dartmoor där jag sov bland bräkande får. En natt låg jag bland tuvorna vid landningsbanan till Birminghams flygplats. Varma vindar från jumbojets som flög 50 meter över mig. Jag liftade upp mot Skottland och sov på stranden till Loch Ness. Såg inte Nessie men vaknade med ett ”blurr” på vänster öga. Det var nåt i ögonfransen som jag kunde pilla på som sällskap vid vägkanten i väntan på bilar. Det var först när jag kommit till Bridlington på östkusten som en hippie upptäckte vad som fastnat i ögonfransen och plockade bort den. Stor sensation. En död fästing!
Hände det nåt mer den dan? Jo människan landsteg på månen.

Kurt Olsson på camping
Låt mig avsluta denna krönika med en lustig och sann historia som också knyter an till en camping på Öland. Jag jobbade med Lasse Brandeby för många år sedan. Han var Kurt Olsson på den tiden och hade mycket jobb överallt. Familjen och framförallt barnen tjatade om campingsemester på Öland. Lasse berättade:
– Vi packade in ungar, tält och madrasser i PV-kombin och drog i väg från Göteborg. Det började ösregna redan i Småland och på väderleksrapporten sa de att det skulle bi regn hela veckan. Men campa skulle vi! Vi kom fram till campingen och jag slog upp tältet i hällregnet. Ut med madrasserna, in med barnen i tältet som somnade.
– Gräl med hustrun i bilen någon timme och till slut sa jag: Nu har vi campat nog! Vi lade våra sovande ungarna i kombin där bak. Rev tältet och for hem. När ungarna vaknade var vi hemma i Göteborg igen. De var något förvånade. Skulle inte vi campa på Öland? Vi har redan gjort det sa jag. Vi har slagit världsrekord i speed-camping. Det kan ni skryta med för era kompisar! Vad har de gjort i sommar?
Den jäktade Lasse Brandeby drog ut på mer jobb men barnen hans fick pengar till Liseberg och semester-hemma-bäst. De var visst nöjda med det.

Ja du Nicklas. Jag vet att du drömmer om att åka med till World Expo i Dubai där Sverige ska visa upp sig. Vad ska Västerbotten bidra med där, tänker du?

BENNY KARLSSON

Läs mer