söndag 26 september
Sushi-skiva, Korvfestival eller Mexikansk Afton?
Illustration: Maria Wall

Sushi-skiva, Korvfestival eller Mexikansk Afton?

4 augusti, 2021

Krönika. Plötsligt slår det Benny att det torde finnas en massa outnyttjad potential kring kreativa matkalas, som ingen bara uppfunnit ännu. Återigen tänker Benny helt rätt! Varför låta oss nöja med de två repiga skivorna vi har, med surströmming och kräftor? Det är väl inte mer än rätt att vi adderar fler koncept, utan att för den skull glömma våra stolta traditioner med pappershattar och rutten firre.

Så klart ska vi fortsätta med det vi gillar, och sånt vi lärt oss gilla. Jag har ju som så många andra gått över till den andra sidan, till dem som tycker att surströmming faktiskt luktar lite gott. Jag vet att det är en mental utmaning, men jag försäkrar att det påminner om fenomenet när vi upptäcker båda motiven i en sån där illustration som är tvetydig – till exempel den som föreställer en ung kvinna i klänning i helbild SAMTIDIGT som den är en närbild av en gammal dams ansikte.
Jag har ju kvar minnet av att surströmmingen stinker, och ett stråk av den odören finns kvar, men idag tippar upplevelsen över mot en doft som förvisso påminner om det där förra, men som mixad med förväntningar, lök, snaps, öl och gräddfil blir angenäm.
Det är förresten bara nån vecka sen jag vräkte i mig min ranson på två filéer.
Jag är alltså ingen frossare, men lika väl så – lagom är hållbart tänker jag.
Det betyder dock inte att vi måste begränsa oss i antalet matfester som vi kan skämma bort oss med, bara vi gör det inom rimliga gränser.
Det här tror jag blir receptet; att ta mat som vi svenskar lärt oss älska de senaste årtiondena, och skapa festliga koncept kring dem, med tillhörande lekar, drycker och sånger. Och så en säsong, så klart. Det måste finnas ett datum för premiär!

Sushi-skiva
Svenskar diggar ju sushi idag som om det vore falukorv, så givetvis måste vi skapa ett format för det japanska köket.
Mat: Sushi och sashimi. Yakiniku åt de kräsmagade.
Dryck: Saké och kall, ljus öl.
Musik: Sushin kräver mycket electronica och allt som kan sammanfattas som ”ambient”. Exempel: svenska The Knife.
Lek: Karaoke, så klart.
Klädsel: Gärna androgyn.
Premiär: November är en så pass tråkig månad att den förtjänar att värda Sushi-skivan.

Pizza-picknick
Vi svennar har älskat italiensk mat länge nu. Det är med andra ord hög tid för en temafest i pizzans ära.
Mat: Alla gör sin egenkomponerade pizza. En trevlig aktivitet i sig.
Dryck: Lite väl mycket vin passar utmärkt.
Musik: Här blir det smörsångare, som naturligtvis är mycket bättre än vi tror. Frankie Vallie, Tony Bennett, Frank Sinatra och Dean Martin. Förvänta allsång till ”That´s Amore”.
Lek: Pizzabakande är kvällens aktivitet.
Klädsel: Befäst stereotypa könsroller, tänk breda slag!
Premiär: Bör sammanfalla med den internationella picknick-dagen den 18 juni.

Korvfestival
Finns det nåt mer svenskt än korv? Jag hoppas verkligen det! Men, den förtjänar trots det mer respekt än vad den vanligen visas under bukfyllan vid nattamaten.
Mat: Grillad korv från en öppen eld. Denna vilda variant smeker också många mäns egon, som får bidra med nåt så ursprungligt som eld.
Dryck: Öl gissar jag och spetsad Pucko.
Musik: Svenska hits – från ”Hooked on a feeling” med Blue Swede till Roxette, Noice, Tomas Ledin (helst bara ”På vingar av stål””) och mycket First Aid Kit.
Lek: Kurragömma med dunk.
Klädsel: Mycket jeanstyg och vita skjortor, blusar och t-shirts och tjocktröjor över det.
Premiär: Korven hör hösten till. Premiär är okej när kalendern slagit september.

Mexikansk afton
Svenskar hatar ju inte tacos, om vi säger så – men vi har trots det inte riktigt släppt in det mexikanska köket i finrummet. Det förändras nu.
Mat: En rejäl chiligryta kräver mer än fräst köttfärs och vita bönor. Vi adderar enchiladas, huevos rancheros och så klart en mycket hemgjord och chunky guacamole till de mjuka tortillabröden.
Dryck: Öl och tequila om vartannat.
Musik: Mariachi-band och mycket Los Lobos.
Lek: En piñata öppnar så att säga upp för efterrätten.
Klädsel: Jeanshorts, boots och linnen är grundstenar i det här latinska firandet. Kanske också den lite märkliga mixen av tight t-shirt och kostymväst över den? Bandanas? Så klart!

Lycka till.

Benny. Dags att vika ihop tältet och lufta sovsäcken. Varför ska svensken bo så primitivt på sommaren? Ge oss några campingminnen, om du har några.

NICKLAS BERGLUND

Läs mer