söndag 26 september
Livet är ett äventyr för Renata Chlumska

Livet är ett äventyr för Renata Chlumska

4 augusti, 2021

Artikel. Hon är Sveriges mesta äventyrare, har bestigit de högsta bergen i alla världsdelar och väntar på att få åka ut i rymden. Renata Chlumska är också miljövän och engagerad i frågan om nedskräpning i naturen – en fråga som aktualiserats när antalet besökare i fjällvärlden ökat kraftigt under coronapandemin.

Det har skrivits mycket om det ökade intresset för den svenska naturen och fjällvärlden under pandemitiderna, en förändring som även fört med sig problem som ökad nedskräpning. Tillsammans med bland andra Svenska Turistföreningen driver Renata Chlumska kampanjen #fjällvett som syftar till att öka medvetenheten om både säkerhet och nedskräpning i fjällvärlden.
Vad innebär fjällvett?
– Fjällvett innebär att man är väl förberedd, har rätt utrustning, att man inte skräpar ned och att man värnar om djur och natur. Vi ser dessvärre ofta att detta inte följs – inte för att man inte vill utan för att man inte vet. Det är jättepositivt att många vill ge sig ut i naturen, men vi behöver bli bättre på att informera och upplysa. Människor måste till exempel veta hur man gör när man går på toa och förstå att det inte finns någon sophantering i fjällen – allt man har med sig ut ska med tillbaka. Helt enkelt inte lämna något annat än fotspår. Vi har allemansrätten men den innebär också skyldigheter.
Har du själv märkt av någon skillnad de senaste två åren jämfört med tidigare?
– För mig är detta tyvärr inte något nytt, 2014 var jag på Kebnekaise och plockade en hel del skräp tillsammans med Håll Sverige Rent. Men visst har det ökat de två senaste åren. Nu i sommar var jag också där och såg en hel del avtryck av människor.
Tror du att intresset för natur och fjäll kommer hålla i sig även när folk blivit vaccinerade och saker och ting återgår till det vanliga?
– Jag hoppas det. Jag brukar säga att naturen är vår största arena. Vi bygger många arenor, men naturen är till för alla och den är gratis. Jag tror att ju fler som är ute desto fler blir det som värdesätter naturen. Men vi måste informera mera om vad man ska tänka på.
Du är också ambassadör för Ford i Sverige. Vad innebär det egentligen?
– Det innebär att vi har ett samarbete och att jag kör deras bilar, främst de elektrifierade, och får prova olika modeller. De får också följa med på mina äventyr och jag är med på deras mässor och aktiviteter.
Hur ser på den förändring, med elektrifiering och nya drivmedel, som sker i bilvärlden just nu?
– Jag, tycker det är bra, viktigt och nödvändigt. Men jag tror inte att enbart el är lösningen, utan det kommer finnas behov av andra alternativ. Jag har haft möjlighet att prova flera hybrider och jag måste säga att de har bra prestanda, är tysta och har mycket körglädje.
Vad händer för dig härnäst?
– Just nu befinner jag mig i de småländska skogarna men nästa vecka ska jag till Kebnekaise och guida en grupp, sen åker jag hem för en filminspelning, och sen blir det Kebnekaise igen. I slutet av augusti drar föreläsningarna igång igen, och jag ser fram emot att de ska återgå till det vanliga och inte bara vara digitala.
Det händer mycket inom rymdresor just nu. Du som har biljett bokad, hur ser det ut för dig?
– Jag följer utvecklingen. Jag har bokat med Virgin Galactic och även om de ökar frekvensen är det ändå bara sex passagerare per resa och de flyger ju inte varje vecka, inte än i alla fall. Jag räknar inte med att åka det närmsta året, men fördelen med rymden är samma som med bergen: de går inte någonstans. Och när det är dags – då kommer jag vara redo!
Till sist: vilket är ditt favoritberg?
– Jag har fått den frågan ett antal gånger, och när jag tittar på berg jag besökt flest gånger är det Kebnekaise och Kilimanjaro. Om jag måste välja blir det Kilimanjaro. Jag har varit där nio gånger och det är ett förhållandevis säkert berg, och tro det eller ej så gillar jag trygghet. Risken att det ska hända något är liten vilket gör att man kan fokusera på annat.

PETER ÖBERG

Läs mer