söndag 26 september
Hur minns du Barnens dag?
Illustration: Maria Wall

Hur minns du Barnens dag?

28 juli, 2021

Krönika. Barnens dag. Jo visst minns jag det. Men innan vi går in till nöjesfältet, låt oss göra en tillbakablick över hur BD uppstod.

I slutet av 1800-talet väcktes idén hos borgare i Göteborg med att ordna festligheter i staden som fick finansiera barnkolonier. Dit fick mindre bemedlade stadsbarn åka under några sommarveckor och rasa av sig med frisk luft, sol och bad och en gröttallrik varje morgon. Umeå var tidigt ute med att göra detsamma. År 1905 agerade den socialliberale tidningsmannen och sedermera landshövdingen Gustav Rosén för saken. En BD-förening bildades som sedan köpte in gården Lyckebo vid Tavelsjö som blev sommarkoloni. Nu kunde festligheterna börja!

Gycklare och kraftkarlar
Barnens Dag har alltid förlagts till slutet av sommaren och får jag gissa blev det en fortsättning på den skördefest man brukade ordna vid den tiden, vid grusplan intill Mimerskolan där det fanns lotterier och karuseller. Gustav Rosén var nykterist och Umeå hade gott om nykterhetsloger som ordnade teater och framträdanden. Jag antar att han knöt till sig dessa tillsammans med kringresande gycklare och cirkusartister.
Jag vänder mig till mina vänner på Facebook och frågar vad de minns. Olle Nygren berättar att hans pappa deltog i en gymnastiktrupp i slutet av 30-talet där Umeås egen kraftkarl Sixten Landby var underst och hans pappa på toppen. Tidigt ordnades även ett Barnens dag-tåg genom staden där man skojade och drev med aktuella ämnen.

Eva Dahlgrens debut?
Bert-Åke Varg minns med glädje Barnens dag-revyn som Bengt Andersson och Kalle Zingmark uppträdde med. Urban Nilsson minns Cirkus Pladasky. Elmer Eriksson minns att boxaren Bosse Högberg var här. Björn Boberg såg Ingemar Johansson på en scen. Hit kom den tyske rocksångaren Otto Brandenburg. År 1958 kördes världsartisten Josephine Baker genom staden i en öppen bil. Några av Umeås alla popband fick spela där. Minns ni The Trappers? TV-kändisen Mike Landon från Bröderna Cartwright visade upp sig på nöjesfältets stora scen ett år. Millie Small som låg etta på tio i topp kom och sjöng sin hit ”My boy lollipop”. Mats Ohlin hade sin blommiga hatt och sjöng ”Jag tror, jag tror på sommaren”. Det ordnades talangtävlingar och Gun Rehnman berättar: ” Jag var med i sånggruppen QBA från Örträsk. Vi deltog i en tävling som vi vann och fick åka till Skellefteå där vi också vann. Eva Dahlgren som då var nio år vann tävlingen som gick i hennes åldersklass.” Undrar om inte det blev Eva Dahlgrens debut?

Sune Mangs och striptease
I minnenas artistparad på Barnens dag i Umeå dyker upp fler namn. Lill-Babs och Lasse Berghagen uppträdde här när de var ett par. Rock-Olga och Burken rockade loss. Povels sånggrupp Flickery Flies har varit här med Brita Borg. Här uppträdde Anki Bagger, Lisa Magnusson, Suzie Quattro. Aktuella artister förr i världen. Jazztrummisen Sten Öberg som kompat många världsartister fick ännu ett toppengig. Kan du kompa Jokkmoks-Jocke? Björn Skifs var här och sjöng sin hit från USA-listan. ”Hooked on a feeling.” Ja hooga-tjacka så många som varit här. Svärdslukare, fakirer, strippor! Jag såg en bild som Folkbladets fotograf Hans-Olov Lundkvist tog från stora scenen. Den gladlynte gladlynte Sune Mangs hade just tagit BH:n av årets strippa. Allt skedde inför stor publik som skrattade och hade kul. Skulle nog inte ha funkat idag för publicering.

Nu finns bara minnen
Jag vet inte hur länge BD höll på men Veronika Kerr minns Trance Dance från mitten av 90-talet. Var det också då som Anna Book var här? Flera minns det engelska bandet Dr Feelgood. Själv minns jag mest tivolit och nöjesfältet i sig. Jag tror han hette William Arne han som körde motorcykel i sin boll av stål. Det fanns spelhallar med enarmade banditer där jag nog höll till. Radiobilarna. Vårt eget Gröna Lund.
Barnens Dag finns inte mer i Umeå. Inte heller barnkolonin Lyckebo i Tavelsjö, men gården hyrs visst ut för lägerverksamhet. Jag tror inte heller det är så många socialliberala politiker kvar som Gustav Rosén. Allting har sin tid. Och sina speciella förtjusningar.

Ja du Nicklas. Kräftor eller surströmming? Finns det inget annat man kan festa kring? Parisare-frossa eller korvfestival? Kom med en ny fest på den kulinariska kartan.

BENNY KARLSSON

Läs mer