söndag 26 september
Semester hemma är säkrast – Se-Mästerbotten!
Illustration: Maria Wall

Semester hemma är säkrast – Se-Mästerbotten!

21 juli, 2021

Krönika. En gång i tiden använde jag konsoll-spelet ”Ridge Racer” som metafor för det ibland hopplösa livet ute på dejting-scenen. Inte helt misslyckad vill jag minnas, i alla fall inte för ändamålet den gången – att ge en vän med krossat hjärta ett lite mindre allvarligt perspektiv på livet.
Därav: Ridge Racer-liknelsen.

I det här racing-spelet, berättade jag, får spelaren inledningsvis välja vilken bil de vill köra. Och här fanns det en rad olika alternativ så klart, olika modeller i olika färger och med olika egenskaper – men fortfarande med det gemensamt att de presterade ganska precis samma varvtider, i snitt, runt de olika banorna. Den ena var snabb på rakorna, men slipprig i kurvorna, och den andra gick som ett strykjärn i svängarna men hade inte så hög toppfart. Redan här frågade jag om hen förstod vart jag var på väg.
Konstigt nog blev svaret nej.
Det handlar mer om hur man vill ha det under tiden man kör, sa jag, resultatet kommer bli ungefär detsamma. Men höga toppar kommer förmodligen att innebära låga dalar, att jämföra med den lugna och trygga men inte så spektakulära bilen, eller partnern.
Livet har ett sätt att lyckas jämna ut skillnader.
Det här fenomenet vägs tyvärr i sin tur upp av att vi människor är väldigt bra på att skapa orättvisor, men nog ser vi de här ursprungskrafterna i naturen.
Till exempel: Det finaste med norra Sverige rent geografiskt är väl vår fjällvärld, eller hur? Men, vad väntar där, för att det liksom inte ska bli alldeles för härligt att ströva runt och fiska och filosofera? Jo, mygg. Aldrig färre än ganska många. Såvida det inte är dåligt väder, då slipper man så klart myggen, också det enligt logiken i den här naturlagen jag beskriver.
Och om man tror att Stockholms skärgård är en idyll för bra för att vara sann? Ja, då är den det. Fästingen är den stora utjämnaren här – som gör att jag aldrig kan bli avundsjuk på stockholmarna och deras lantställen.
Och förra sommaren träffade vi ytterligare en sånt där rättfärdigt fenomen – maneten.
Vi lämnade vår förstfödda på den vid första anblicken paradisiska Öjn – och gjorde under ”utskolningsveckan” en utflykt till Ljugarn, som visade sig vara en alldeles ljuvlig sandstrand, med en tillhörande after-beach-krog de lux vid namn Bruna dörren (som rekommenderas starkt vid ett besök, för den skarpa servicen och den loja söderhavs-atmosfären). Men! Kan det här verkligen vara okej, att vissa får ha det så här bra? Ånej. Det skulle tusentals maneter bli två om. Det gick knappt att navigera sig igenom stimmen för behövliga bad i värmen.
När man tänker efter känns fenomenet igen över hela klotet – ju mer exotiskt desto farligare utjämnare.
Thailand – paradiset på jorden? Not! I andra vågskålen trängs farliga ormar, skorpioner och tusenfotingar, och det är bara början. Aggressiva apor är en annan potentiell huvudvärk.
Kroatien – skärgård, kristallblått vatten och vackra stränder? Nix! Sandhuggormar. Ökänd som den farligaste huggormen i Europa.
Japan! En drömresa? Kanske, men glöm inte den asiatiska jättebålgetingen, världens största geting som tar livet av 40-tal pers varje år, varav många är aningslösa nordbor.
Costa del Sol: Här är faunan ursprungligen ganska trygg, men tror du inte att livet finner en väg? Jodå! Friden störs rejält av rödbrusiga och druckna engelsmän.
Allt detta föreslår att Hemestern är det klokaste valet även 2021.
Jag citerar därmed farsan, återigen, som tydligen var 20 år före sin tid. Han förutsatte ju alltid, när han hörde talas om utlandsresor att:
”Jaha, då har dom alltså varit i Burträsk redan?”
Roffe lanserade ”staycation” redan på 80-talet.
Turism och semester på hemmaplan – i ”Se-Mästerbotten”.

Benny. Vi närmar oss augusti och vid den tiden brukade alltid ordnas Barnens dag här i Umeå. Men det finns inte längre. Har du några minnen från det evenemanget?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer