fredag 6 augusti
Bjuder du till fest i sommar? Läs det här först!
Illustration: Maria Wall

Bjuder du till fest i sommar? Läs det här först!

7 juli, 2021

Krönika. Till att börja med. Har du valt att vara festfixare, så måste du erkänna din främsta roll som den av en medlare. När det handlar om maten, när det handlar om musiken och så klart när det gäller gästernas varierade vilja att grönska ner byxorna i ”irländsk julafton”.

Devisen att ”ingen lek är rolig förrän man tar den på allvar” gäller dock fortfarande.
Det betyder inte att alla medel är tillåtna utan att vi alla bör koncentrera oss under tävlingarna, om inte annat för att de ska ta slut nån gång.
Kubb kommer ju alltid på förslag, och jag vet inte om det är så klokt, det blir alltid tjafs som ni vet. Kanske är det mängden regler och gråzoner som trasslar till det. Det är faktiskt svårare att hålla ordning på en kubbmatch än en innebandymatch, vilket inte säger lite – och då har vi inte ens erkänt den ingrediens som ställer till det värst av allt, nämligen alkoholen.
Kubb är en sport för de salongsberusade – och alla vet att inga småfuskar med sån glädje som de salongsberusade. I det tillståndet upplevs det nästan som tävlingens hela syfte, att bända på reglerna.
Lägg härtill att den som får i uppgift att stävja alla dumheter inte är en objektiv funktionär utan vanligtvis den nyktraste i nåt av lagen, alternativt den som förespråkade kubb hårdast på planerings-lunchen för fem veckor sen.
Den här ordningspersonens värsta fiende är de festprissar som slitits ur myset i hammocken, där de ansåg att de redan hade allt – närhet till musiken, chipsen och kylda drycker. De motvilliga kommer med inställningen att leken snabbt måste visa sig vara både enkel och rolig och inte minst en framgång för det egna laget, för att den ska kunna konkurrera med den tillvaro de lämnade.
Inte de bästa förutsättningarna för arrangören som bara ville ”aktivera festen en smula” – efter konstaterandet att ”vi kan ju inte bara sitta och dricka från 15.00 ...”
Mycket riktigt. Men, det finns som ni märker en hel del att tänka på för sommarens alla festarrangörer.
En ny trend som vi behöver förhålla oss till i sommar är Bäst i test-epidemin, inspirerad av det framgångsrika teveprogrammet på SVT. Finurliga tävlingar kommer att sprida sig som en social influensa över sommarsverige – med en första stark våg under midsommar.
Själva idén med programmet, att på ett kreativt sätt tolka reglerna och utnyttja luckor i utmaningarna, är tyvärr inte kompatibel med alkoholkonsumtion i större grupper, men nu står vi här och måste navigera ett helt nytt minfält av små och större dispyter.
I övrigt gäller samma grundregler som tidigare:
Alla fysiska lekar och deltävlingar bör genomföras i festens absoluta inledning. Innan folk har pressat sig igenom den första sociala friktionen, och gjort sig för hemmastadda i olika smågrupper.
Mer intellektuella lekar passar så klart bättre senare i schemat – till kaffet kanske? Nu sitter gästerna så pass bekvämt att man inte kan kräva fysiska övningar, såvida det inte inbegriper hångel.
Quiz, musikkryss, introtävlingar och dylikt ska synkroniseras med den generella promillen – men bör hellre hållas för tidigt än för sent. Tidsfönstret slår igen, ofta plötsligt som av ett korsdrag, nån gång vid halv elva.
Efter 01.00 nollställs kalendern igen. Märkligt nog kan nu alla tidigare aktiviteter bli aktuella igen. Det kan bli revansch i kubb, i kofotboll eller nåt annat ännu farligare nu när alkoholen reflekterar utmaningarna på ett lite annorlunda sätt. Vidta försiktighetsåtgärder!
Och om jag även ska rekommendera ett upplägg för en fest skulle jag välja att inleda med 1) Krocket. Och då fokusera på best-in-show. 2) Musiktävling till kaffet. Gärna ett melodikryss. 3) Låt alla gäster välja och spela en låt som betydde mycket för dem i uppväxten, och kort berätta varför. Jag skulle förresten välja Stefan Demerts ”Balladen om den kaxiga myran”.

Benny. Skärgårdsliv tillhör svenska sommaren. Både när det gäller den svenska synden eller Saltkråkan. Skriv om dina seglatser och strandhugg i ämnet.

NICKLAS BERGLUND

Läs mer