fredag 6 augusti
Om gungorna och karusellerna
Illustration: Maria Wall

Om gungorna och karusellerna

30 juni, 2021

Krönika. Vi saknar stora nöjesfält i norra Sverige. Ja här kan man inte få igen på gungorna det man förlorar på karusellen. Låt mig förklara varför.

Gröna Lund i Stockholm öppnade 1882 och Liseberg i Göteborg på 1920-talet. De ligger centralt i våra storstäder och har ett publikunderlag som räcker. De investerar i nya attraktioner som ger dig hissnande upplevelser. En blandning av Lotta på Liseberg och världsklass på Gröna Lund. De är turistmagneter som städerna backar upp. Framförallt i Göteborg. Skulle vi kunna ha någonting liknande i Umeå? Nej vi har inget Gröna Lund. Vi har Gröna Lundåkern. Ett billigare alternativ!

Nya Vasafärjan
Snart sätts den nya Vasafärjan i sjön och många lär nog ta en tur till Vasa igen. Då tänker nog några att de kan ju besöka nöjesparken Wasalandia igen? Nej det kan ni inte. Den har funnits där i 50 år på Vasklot men lades ner år 2016. Dålig lönsamhet uppges vara skälet, kanske också för att en konkurrent nu fanns en timmes bilfärd inåt landet.
År 2002 öppnade den rike och lokale industrimannen Lillbacka sitt Power Park på egen mark. Och då menar jag mark i dubbel betydelse. Han hade satsat hundratals miljoner markka på att hylla de finska Formel 1-hjältarna och byggt upp gokartbanor av alla de slag. Jag var själv där år 2002 när de hade öppnat eftersom jag gjorde reklam för Vasabåtarna. Idag har det vuxit till Finlands största nöjespark. Värt ett besök? Tja. Idag gör jag inte reklam för Vasabåtarna utan kan säga som det är. För en barnfamilj som ska lösa biljett för bil och sig själva på färjan tur och retur och hotell med övernattning är det kanske billigare att dra ner till Gröna Lund.

Entusiasten i Lycksele
För att starta upp nöjesparker krävs entusiaster av Lillbackas format eller om man tittar västerut mot Lycksele så har vi en entusiast av mindre format som har lyckats bra. Jag talar nu om Holger Lithner som i början av 50-talet ordnade med en liten djursamling på Gammplatsen. Den lilla djurparken flyttade till Brännberget år 1966 och är alltså Lycksele Djurpark. Den har idag utvecklats till Norrlands största turistanläggning som specialiserat sig på att visa upp vilda djur från norra Sverige. Många nyttjar även campingen med stugor och är där några sommardagar med familjen. Lycksele Djurpark blev en lyckad satsning med sina björnar och myskoxar. Inte heller har vi något sådant i Umeå. Ja 4H-gården om den finns kvar där du kan klappa ett får. På Gammlia då? Jag har matat ankor i dammen, getter och höns uppe bland gårdarna. Finns de där i sommar? Jag får väl spatsera dit och se!

Gröna Lundåkern?
Älven har alltid varit i mitt blickfång och nu när nya bron är byggd kunde Bölesholmarna användas mer som utflyktsmål med sommarunderhållning. Jag har föreslagit att Visfestivalen kunde flytta dit eftersom färjan ständigt krånglar, men entusiasterna vill ha den på Holmön. Då får vi väl respektera det, även om den är inställd i år på grund av pandemin.
Lundåkern har också gott om plats för en sommarveranda med scen och servering men inte heller det finns på kartan för våra kommunstrateger. I stället ska där rensas upp i slyskogen och göras gröna strövområden på platsen. Jag har föreslagit att våra kommunpolitiker ska köpa loss fiskerättigheterna kring Bölesholmarna för fritt fiske till barnfamiljerna men även det verkar för besvärligt. Är det inte bra som det är? Jaha. Nähä. Jag ger upp.

I väntan på tivolit
Umeå är precis som vilken liten norrlandshåla som helst. Vi brukar få hit en cirkus varje sommar eller ett kringresande tivoli där du kan åka karusell, köpa lotter och äta sockervadd. Ja för mig duger det gott, men i det sammanhanget väcks också minnen på när vi hade Barnens dag här i Umeå. Det var en annan tid som nog aldrig kommer tillbaka, men jag kanske kan skriva om det i en kommande krönika framåt hösten? Men i väntan på det får vi själva ordna våra sommarlekar i våra trädgårdar så här kommer nästa boll till dig Nicklas:

Vilka är de bästa utelekarna när man har vänner hemma en sommarkväll? Kubb, krocket, boccia eller har du något annat tips? Komponera en trekamp!

BENNY KARLSSON

Läs mer