fredag 6 augusti
Big Papas garagerapport: Gammlia 2.1 – en rullande folkfest
Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Big Papas garagerapport: Gammlia 2.1 – en rullande folkfest

30 juni, 2021

Artikel. Då man numera pratar om vårt fina historiska område Gammlia tänker många på motorkulturen i och omkring Umeå.

Gammlia som skapades i början av 1900-talet var då tänkt som friluftsmuseum, idrottsplats och även folkpark för oss umebor. För snart 20 år sedan utökades detta då man skapade en träffpunkt på Gammlia för oss motorintresserade. En träff som bara vuxit sedan dess och som hade närmare 500 fordon på plats varje onsdag sista året.
Med coronapandemin följde förändringar även för motorfolket. Men man gav inte upp utan flyttade träffen ut i samhället och länet så att den skulle vara coronasäker. Detta var förra året då den döptes till Gammlia 2.0, som också blev en succé. Folket gick man ur huset och bänkade sig efter vägarna. En fantastisk folkfest som Umeå Veteranbilssällskap och engagerade umebor och motorentusiaster ligger bakom.
Facebookgruppen Umeå Cruising och dess medlemmar har från början varit aktiva och betytt mycket för utvecklingen. Det som är lite extra kul med dessa arrangemang som körs varje onsdagkväll är blandningen av motorkulturer. Det finns alltid något för alla att titta på.
I år är det tyvärr en fortsatt påverkan av pandemin vilket säkert ingen kunnat undgå. Gammlia 2.1 är då därför lika självklart denna sommar också för länets motorfolk. Med anledning av detta gjorde jag dem sällskap och tog pulsen på deltagarna.
Kvällen blev fantastisk trots lite oro för väderväxlingar, och det kommer bli fler kvällar för min del. Från början innan start kändes det som det skulle kunna bli få fordon. Men så fel man kan ha då det var närmare 300-350 stycken fordon då man anlände i Sävar som var kvällens mål. Tomas Danielsson, UVS, berättar också att efter vägarna kantades det av människor som ordnat sina egna utställningar med gamla traktorer och andra fordon och kuriosa från förr.
– Detta är ett arrangemang som kommit för att stanna, säger David.
Det enda positiva med pandemin alltså.
Vill du också följa UVS så finns de på Facebook där du bland annat har cruisingkartorna uppdaterade för varje vecka. Umeå Cruising är en annan Facebooksida som är väl värd att följa.

MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Läs mer