fredag 6 augusti
Klassiker får nytt liv

Klassiker får nytt liv

23 juni, 2021

Artikel. Intresset för klassiska bilmodeller bara växer – äldre bilar restaureras och säljs för stora belopp och biltillverkare kommer med nya modeller inspirerade av märkets klassiker.
En växande trend är restomods – som handlar om att bevara och samtidigt modernisera äldre bilmodeller.

Restomod är ett begrepp som innebär att man tar en gammal bil, fixar den så att den blir i gott skick, och dessutom ändrar eller moderniserar den på något sätt. Ordet är en sammanslagning av de engelska orden restoration och modification, ”restaurering” och ”modifiering”. Det kan röra sig om allt från att en bil piffas upp med moderna bromsar eller färger som originalbilen inte kunde fås i, till mer genomgripande förändringar som att originalets bensinmotor lyfts ut till förmån för en elektrisk drivlina.
Skillnaden mot en vanlig renovering eller restaurering är att bilen där återställs till originalskick – den ska vara som den var när den lämnade fabriken – medan en restomod alltså även modifierats på något sätt.

Konverterar till el
I och med det stora intresset för att äga och köra klassiska bilmodeller, och att tekniken för att konvertera äldre bilar till elbilar under senare år blivit både bättre och billigare, blir elkonverteringar allt vanligare. Idag finns det flera firmor i Europa och USA som specialiserat sig på detta. Restomoddandet är i detta fall ett sätt att samtidigt bevara och framtidssäkra en bil i en tid då bilvärlden rör sig allt mer mot elektrifiering, och kan dessutom förbättra bilens prestanda, säkerhet och komfort. Allt detta med bilens yttre bevarat.
Restomods är ett exempel på hur vurmen för äldre, klassiska bilmodeller ter sig. De stora summorna äldre bilar från Ferrari och andra sportmärken kan gå för på auktioner ett annat. Vi har de senaste tjugo åren eller så också sett en retrotrend som resulterat i återupplivade och retroinspirerade bilmodeller som Mini Cooper, Fiat 500, Chrysler PT Cruiser och Dodge Challenger.
Retrotrenden kombineras nu med restomodtänket, och detta inte bara hos specialiserade firmor, utan många biltillverkare är i allra högsta grad med på spåret.

Modernt med retro
Det finns några olika sätt på vilka biltillverkarna tar sig an den moderna retrotrenden. Dels finns märken som återupptagit produktionen av klassiska bilmodeller, som de var då de en gång i tiden först tillverkades. Jaguar och Aston Martin är två tillverkare som gjort detta. Vi har också biltillverkarnas egna restomodmodeller där man tagit ett befintligt exemplar av en äldre bilmodell och rustat upp den. Utseendemässigt ser den ut som originalet men under skalet är den moderniserad med till exempelvis eldrift. Exempel hittar vi hos Chevrolet och Volkswagen. Sedan har vi prototyper eller konceptbilar som kan vara mer eller mindre inspirerade av klassiska modeller. Dessa tas fram i ett eller ett par exemplar för att visa upp ny teknik och design och kanske pejla intresset för en dylik produktionsbil. Två nya och uppmärksammade exempel är Opel Manta GSe ElektroMOD och Hyundai Pony Concept. Till sist har vi de bilar som faktiskt kommer i produktion – nya bilmodeller som anammar design och karaktärsdrag från historiska modeller. Exempel från senare år är Alpine A110, Honda e och Ford Bronco.
Det finns ingenting som tyder på att restomod- och retrotrenden skulle avta, och vi lär få se både fler moderniserade äldre exemplar och nya bilar med inspiration från förr – klassiker som återupplivas för att återupplevas.

PETER ÖBERG

Läs mer