fredag 6 augusti
Bilar från A till Ö: DC – djärv coupé

Bilar från A till Ö: DC – djärv coupé

23 juni, 2021

Artikel. Fantasivärld eller flygplan, tal eller tennisturnering, ström eller stadsdistrikt? Ja, alltihop, faktiskt. Men framför allt en fordonsformgivare.

Bokstäverna DC kan betyda flera olika saker. Om det är ett tal med romerska siffror så motsvarar det de arabiska siffornas 600. Elektrikern kopplar kanske DC till de engelska orden direct current, som betyder ”likström”. Bokstäverna DC bildar förresten tillsammans med beteckningen för växelström samt en varningssymbol för högspänning namnet på en australisk musikorkester (i bandets logotyp utgörs tecknet mellan AC och DC av en sicksackande blixt, men i vanlig text brukar blixten bli ett snedstreck).
Superhjälteentusiaster som ser bokstäverna DC kommer säkert snabbt att tänka på serietidningsförlaget DC Comics. I detta namn står DC för Detective Comics (eftersom dessa engelska ord betyder ”detektivserier” skulle man kunna säga att förlagets namn betyder ”detektivserieserier”). Detective Comics var ett av de tre amerikanska förlag som på 1940-talet slogs samman och bildade det företag som sedan dess givit ut serierna om bland andra Läderlappen, Mirakelkvinnan och Stålmannen (för eventuella yngre läsare säkert mer kända som Batman, Wonder Woman respektive Superman).

Välkänt varumärke
För flygfantaster som hör förkortningen DC torde tankarna gå till någon av de flygplansmodeller vars namn består av de båda bokstäverna samt ett tal från 1 till 10. I detta sammanhang står DC för Douglas Commercial. Det engelska ordet commercial betyder ”kommersiell” och Douglas var ett flygplanstillverkningsföretag som grundades 1921 av amerikanen Donald Wills Douglas. År 1933 började företaget tillverka trafikflygplanet DC-1. Nästa modell hette DC-2. Och så vidare. Företaget Douglas förenades 1967 med flygplanstillverkaren MacDonnell och bildade MacDonnell Douglas Corporation. Det etablerade varumärket DC hängde med även i det nya företaget och det var först i slutet av 70-talet som bokstäverna MD började användas i en flygplansmodellbeteckning.
Tennistokiga tycker kanske att DC ska utläsas Davis Cup. Turneringen Davis Cup, en internationell tennistävling som endast herrar får vara med i, har med några undantag ägt rum varje år sedan 1900. Det engelska ordet cup betyder bland annat ”pokal” och namnet Davis Cup kommer från vandringspriset, den silverpokal som amerikanen Dwight F. Davis 1899 skänkte till tävlingen. Under de första 46 åren hette tävlingen dock inte Davis Cup utan International Lawn Tennis Challenge (”internationella tennisvandringspristävlingen”).
Såväl Dwight Davis som förlaget DC Comics och flygplanstillverkaren Douglas var amerikanska. Men förmodligen faller det sig ändå för de flesta amerikaner mest naturligt att utläsa förkortningen DC som District of Columbia, namnet på det administrativa område där USA:s huvudstad ligger. I förbundsstaten USA, där delstaterna har stort självbestämmande, är det viktigt att skilja mellan det delstatliga och det federala. Eftersom det är otänkbart att hela landets gemensamma huvudstad skulle ligga i någon enskild delstat har man för huvudstaden skapat det federala området District of Columbia. (Columbia är den feminina formen av namnet Columbus.)

Studerade Studebaker
För den som har indiska sportbilar som specialintresse står dock DC förstås i första hand för namnet Dilip Chhabria. Från denne indiers initialer kommer namnet på hans fordonsformgivningsföretag DC Design och hans bilmärke DC. Chhabria föddes 1954 i en rik familj i Mumbai och utbildade sig till bildesigner i Kalifornien.
Hittills har det bara funnits en DC-modell. Det var en coupé som hette Avanti och som tillverkades i några hundra exemplar under åren 2015 och 2016. Bilens yttre antydde att den var en extrem sportbil, men tvålitersmotorn gav ”bara” 250 hästkrafter. Mer än så har man ändå inte användning för i den indiska trafiken, förklarade Chhabria i en tidningsintervju 2014. Enligt den amerikanska motorsajten topspeed.com har Dilip Chhabria hämtat namnet till sin djärvt designade bil från Studebaker-coupén Avanti, som tillverkades under åren 1962 och 1963. Det italienska ordet avanti betyder ”framåt” och den amerikanska Avantin hade onekligen ett utseende som så att säga stack ut hakan i den riktningen.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer