fredag 6 augusti
Min enda minut med Jack Nicholson
Illustration: Maria Wall

Min enda minut med Jack Nicholson

16 juni, 2021

Krönika. Det finns i scen i tv-serien Macken som gick för många år sedan. Om det var Roy eller Roger som stod vid kassan minns jag inte, men båda var lika förstummade. In i butiken kom – Bengt Grive! Kan du fatta!

Intresset för kändisar är stort och är för många ett talking object. ”Gissa vem jag flög med på planet ner till Stockholm” ”Men Henrik Schyffert!” Johnny Isaksson skriver till mig och berättar att han fick hjälpa Arja Saijonmaa med att korka upp en flaska vin i vip-logen på flygplatsen i Paris. ”Hon dolde sig bakom en stor hatt och pratade engelska.” Ja se det var en bra rapport, Johnny! Själv har jag bara träffat Arja på Umeå airport och då var hon osminkad och trött. 1-0 till dig!

När jag mötte Lassie
Många minns kanske spalten i Expressen som fanns för några år sedan. Dit kunde du skicka små berättelser om dina möten med kändisar. ”Jag har ätit hotellfrukost med Thore Skogman på ett hotell i Sundsvall.” Jag har själv massor av såna upplevelser men aldrig skrivit in till Lassie. Jag har nämligen en egen låda som som samlar dem som lider av ”celebrital magnetism”. Det vill säga vi som drabbas utav kändisar. Typ: du sätter dig i en flygstol och tror du ska få en behaglig resa – men så sätter sig Ingvar Oldsberg i sätet intill och trängs. Orkar du med att sitta intill en så folkkär person som vill pladdra med dig hela tiden?
Jag har en förmåga att drabbas av kändisar. Varför skulle BB King vinka fram just mig till scenkanten och handhälsa på mig inför alla under en konsert på Umeå Folkets hus? Den bluesälskande Folkbladetreportern Nisse Widing satt i bänkraden bakom mig och svor: ”Jävla Karlsson, varför skulle han skaka hand med just dig.”
Jo, för att jag lider av celebrital magnetism!
Varför just mig? Som när jag satt ensam på ett litet kafé i Antibes vid Rivieran när en svart Harley Davidson parkerar en meter från mig. Killen går in och köper ett paket Camel och sätter sig på hojen igen, tänder ciggen, nickar mot mig och ger mig sitt diaboliska flin som han hade i filmen The Shining. (Jo jag vet vem du är.) Han fäller ner sina Ray-Bans och drar på gasen och kör uppför backen mot Cap d´Antibes. Varför skulle Jack Nicholson drabba just mig? Man kan ju undra ...

Inte fy skam med Sverker
Det har varit ett svårt år för alla ”kändis-spottare” under pandemin. Eftersom alla teatrar haft stängt har ju chansen varit noll att träffa Micke Persbrandt som annars brukar titta in på Lottas. Eller Lena Endre, eller Lisa Nilsson! Inte heller har det varit några världsartister i stan som förr om åren. Christopher Lee har varit här, Alice Cooper tittade in på en bensinmack på Teg – precis som Bengt Grive, men inga såna heller. Allt har ju varit inställt!
Jag gnällde i min spalt på Facebook över att de enda jag ”spottat” med kändisstatus i stan det senaste året är väl Beppe Starbrink, Anja och Filippa och så naturligtvis Sverker Olofsson. Men jisses vad jag fick på skallen! Ett tiotal personer läxade upp mig och menade att jag förminskade Sverker Olofsson. Bland annat politikern Jan Nilsson i Vännäs, Kommunals förra ordförande Annelie Nordström, men inte nog med det. Från Bert-Åke Varg kom hälsningen: Nu får du ge dig! Sverker Olofsson är otroligt stor!
Det som också gjort det svårt under pandemiåret är att även kändisarna gått omkring med munskydd. Du känner inte igen dem! Tänk dig att du möter hela familjen Wahlgren med Pernilla och Bianca och Christina Schollin och de andra – med munskydd på sig? Du tror att du kanske har sett dem på tv i Böda Camping eller Ullared. På nåt vis skulle de även höra hemma där. Kul grej för hela familjen!

Ja du Nicklas, Om du fick sätta upp en stuga var som helst i Umeå eller länet, var skulle det vara? Och hur skulle den se ut?

BENNY KARLSSON

Läs mer