fredag 6 augusti
”Det handlar inte om bilar, det handlar om människor”
Foto: SVT

”Det handlar inte om bilar, det handlar om människor”

16 juni, 2021

Artikel. Bilar och motorkultur är en stor del av den svenska sommaren, med bilträffar, cruising och gemenskap. Med sommaren kommer också en ny säsong av tv-programmet Biltokig där Bobo Ericzén träffar bilälskare från hela landet.
– Folk har fått ett extra år att bygga och fixa. Jag tror vi kommer få se fantastiska bilar framöver, säger Bobo Ericzén.

Pandemier kommer och går, men bilintresset består. Coronarestriktionerna som sedan i fjol satt käppar i hjulet för många motorevenemang ser ut att lättas upp framöver, även om läget för de större evenemangen fortfarande är osäkert. I vilket fall är sommaren här, garageportarna står öppna och bilentusiasterna vädrar sina klenoder ute på gatorna.
– De stora träffarna gick bort förra året så folk kunde inte visa upp sina bilar. Istället har de fortsatt bygga och fixa. Jag tror vi kommer få se fantastiska bilar på träffarna framöver, säger Bobo Ericzén på tal om hur corona påverkat motorkulturen.
Bobo Ericzén gör sedan 2006 programmet Biltokig vars senaste säsong just nu visas på SVT och SVT Play. I programmet träffar Bobo bilentusiaster – dragracingförare, hot rod-byggare, bilkonstnärer, och så vidare. Människor från hela landet där ett stort intresse för bilar är den gemensamma nämnaren.

Personligare möten
Bobo har gjort program inte bara om bilar utan också om båtar och trädgård. Han gör det mesta själv: filmar, intervjuar och klipper. Detta ger programmet en personlig, okonstlad prägel samtidigt som det gör det lätt att spontant spela in när det är något intressant som dyker upp.
– Jag filmar och frågar bara om det jag själv är intresserad av. Det handlar egentligen inte om bilar, båtar eller trädgårdar, utan det handlar om människorna. Inte kändisar eller politiker utan folk som du och jag. Man får träffa människor man aldrig skulle träffat annars, passionerade människor som får prata om det de är intresserade av. Människor med fantastiska livsöden men också superhantverkare.
Han berättar att intresset för programmet bara har ökat under åren. I början kunde han mötas med skepsis när han kom med kameran eftersom motorfolket var vana vid att motorkulturen så ofta skildrades negativt i media. Idag har programmet närmare miljonen tittare, och lika många tar del av Biltokig i sociala medier.
– Jag får ett oerhört positivt bemötande. Det känns som att alla ser programmet, säger Bobo.
Sedan ett par år tillbaka satsar han även på Youtube och Facebook. Innehållet skiljer sig från det som visas på SVT – och här får vi faktiskt träffa en kändis.
– På sociala medier kan det handla om allt möjligt. Nu är jag ute och campar med Mikael Persbrandt, tipsar Bobo.

PETER ÖBERG

Läs mer