fredag 6 augusti
You are like a Harry Kane!
Illustration: Maria Wall

You are like a Harry Kane!

9 juni, 2021

Krönika. Benny undrar om jag vill förutspå resultaten i sommarens EM-fotboll?
Den riktiga frågan är väl snarare om jag KAN?

Jag är duktig på en hel del grejer, men spel är inte min ”forte”.
Trots det finns det viss logik i att Benny frågar. Han känner såklart till att jag är något av en fotbollsprofessor, och spel-och-dobbel-Benny försöker nu kapitalisera på min spetskompetens.
Men, det har historiskt visat sig att min kunskap, hur djup och vass den än må vara, neutraliseras helt när jag försöker kombinera den med min mag- och fingertoppskänsla.
Senaste bettingen kring Eurovision är ett talande exempel. Jag hade bättre koll än någonsin på startfältet men rörde till det rejält i slutändan och hade bara ett av topp-3-bidragen på min lista – nämligen Finland.
På sistaplats gissade jag såklart på Tyskland, eftersom de var både dåliga och respektlösa på samma gång, men de underträffades skulle det visa sig av England. Eller United Kingdom för att vara exakt. Det var ju faktiskt alla de förenade brittiska nationerna som lyckades placera sig sist i den här musiktävlingen: England, Wales, Skottland och Nordirland.
Rätt ska vara rätt, även när det blir så här fel.
Det är dock inte helt ovidkommande att prata om det Förenade Kungariket Storbritannien – särskilt inte om kontexten är sommarens fotbolls-EM, för tre av de där nationerna har ju kvalificerat sig.
De brittiska nationerna tävlar för sig själva i fotboll som ni säkert vet, och förutom England finns även Skottland och Wales på plats från öarna. De senare har dock ingenting med medaljerna att skaffa, inte ens Wales trots att de har Tottenham-ikonen Gareth Bale i laget.
England däremot ser det ljust ut för. De brukar förvisso alltid se sig som favoriter, inför alla fotbollsmästerskap, men den här gängen verkar expertis och bettingbolag hålla med engelsmännen.
Mest troligt vinner England EM-guld i fotboll i mitten av juli, de har lägst odds av alla och ger mellan 6.00 och 6.50 tillbaka på varje spelad krona.
Så uppgiften är väl egentligen att värdera oddsen?
Det är väl det som duktiga spelare är duktiga på. Att hitta odds som är värda att riskera sina surt förvärvade slantar för.
Odds-sättarna menar alltså att om EM spelas typ sex gånger så kommer England definitivt att vinna en gång. Men frågan är om de gör det nu, den här enda gången EM 2021 spelas?
Jag tror faktiskt inte det. Nationen som alltid spelar med på tok för höga förväntningar på sig drabbas extra hårt av imperiets press den här gången, och lyckas misslyckas även i 2021, ironiskt nog mycket på grund av att de är väldigt bra.
Då är det nog mer troligt att Frankrike vinner, som är topptippade tillsammans med Harry Kane & Co. Frankrike kommer att finnas där, redo att plocka upp bucklan när England så att säga ”tappar bollen”.
Engelsmännen inbillar sig förresten alltid att de matcher där de eliminerats – och det har man ju gjort varje gång sedan 1966 – varit turneringens bästa match, och något av en moralisk final. Det har gällt mot Argentina i alla fall två gånger och så har varit fallet mot både Brasilien och Tyskland också.
Men du får följa ditt hjärta, Benny, och välja mellan dessa lag, det är mitt bästa tips.
Sverige då? Jo, för att Sverige med statistisk säkerhet ska vinna turneringen minst en gång måste den spelas 71 gånger, enligt de senaste oddsen. Inte så troligt med andra ord.
Skottland står i 301 gånger pengarna och minst förtroende får Nordmakedonien på 501 gånger pengarna.
Men, visst kan det också vara på sin plats att påpeka att man inte behöver spela överhuvudtaget. Jag skulle tillochmed hävda att betting förtar stämningen, på det viset att man lockas heja på sina spel snarare än på charmiga lag – så fort man pytsat in några kronor.
Då stöttar jag hellre de lag som förtjänar det, dock med utgångspunkt i följande lista av personliga favoriter:
1. Sverige.
2. England
3. Italien.

Benny, din celebritala magnetism har fått ta en paus under covidtiderna. Måste vara jobbigt för dig som litegrann drivs av stjärnstatus. Så, vilka kändisar ser du nu fram emot att träffa?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer