söndag 14 augusti
Bilnytt

Bilnytt

9 juni, 2021

Artikel. Nyheter från bilvärlden.

Rimacs elektriska hyperbil äntligen här

De senaste tio åren har kroaten Mate Rimac byggt upp sitt företag Rimac Automobili, konstruerat två elektriska hyperbilar (i konceptform), utvecklat elsystem för bilar och båtar och inlett samarbeten med flera andra biltillverkare. Nu är företagets första produktionsbil äntligen här, en utveckling av konceptbilen C_Two, och det är en av de mest extrema sportbilar världen sett. Rimac Nevera gör 0-100 km/timmen på under två sekunder, 0-300 km/timmen på 9,3 sekunder och toppfarten är 412 km/timmen. Allt detta åstadkoms genom fyra elmotorer som tillsammans ger dryga 1900 elektriska hästkrafter. Vill man ha ett av de 150 exemplar som ska tillverkas får man skynda sig då de lär sälja slut snabbt, trots priset på två miljoner euro (cirka 20 miljoner kronor).

Elegant lyx med maritim inspiration

Lyxkryssare är en passande beskrivning av Rolls-Royce nya bil som hämtar inspiration från just båtvärlden. Boat Tail är baserad på Rolls-Royce Phantom och har dennas V12-motor, men än mer slående är kanske designen som inspirerats av såväl eleganta yachter som äldre Rolls-Royce-modeller. Speciellt är också bakdelen som med ett knapptryck fälls upp och där det då kommer fram allt som behövs för en lyxig picknick, som kylskåp för Champagnen, pallar och parasoll. Endast tre exemplar av Boat Tail ska tillverkas.

Blixtsnabb pickup

Häromveckan skrev Bil & Bostad om den nya generationen pickupbilar vi ser just nu med spännande design och – i flera fall – eldrift. Nu har Ford presenterat sitt bidrag – F-150 Lightning. F-serien är USA:s bäst säljande bil och från och med nästa år finns den för första gången med eldrift. Lightning kommer i två olika kraftfulla varianter där den starkare har 570 hästkrafter och gör 0-100 km/timmen på 4,5 sekunder. Förutom imponerande prestanda och goda dragmöjligheter har bilen också en ”frunk” (bagageutrymme fram) med plats för 400 liter där man dessutom kan koppla in verktyg eller annat som drivs av el.

Läs mer