fredag 6 augusti
Bilar från A till Ö: Daytona – strandracern

Bilar från A till Ö: Daytona – strandracern

9 juni, 2021

Artikel. Carrolls Cobra var riktigt rapp, men det var först när den kom under tak som reptilracern kunde slå rekord i sandstrandsstaden.

Den amerikanske tävlingsföraren och bilkonstruktören Carroll Shelby (1923-2012) kom i början av 1960-talet på att man med en maffig amerikansk motor i en lätt brittisk sportbil skulle kunna skapa en riktig racer. En AC Ace försågs med en V8 från Ford och fick namnet Cobra (engelska för ”glasögonorm” eller ”kobra”).
Cobra-karossen saknade tak. Detta gjorde bilen lite lättare och på tävlingsbanorna accelererade Cobra snabbare än många konkurrenter. Men karossformen orsakade också högre luftmotstånd, vilket blev en nackdel framför allt på raksträckorna, där bilarna kunde komma upp i höga hastigheter. Shelby lät därför konstruera en ännu snabbare bil, baserad på Cobra-chassiet – men med tak. Det berättas att formgivaren Peter Brock demonterade Cobras kaross, placerade racerföraren Kenneth Miles bakom ratten och skulpterade den nya coupén runt honom. Efter att provkörningar visat att det nya fordonet uppfyllde förväntningarna i fråga om fartresurser fraktades den 1964 till racerbanan Daytona i Florida, där den deltog i sin första tävling och under 200 mil lyckades hålla en genomsnittsfart på 168 km/timmen.

Sällsynt snabb
Det var denna debutbana som gav Cobra-coupén dess namn. Shelby Daytona var en renodlad racer och såldes inte till konsumenter (den tillverkades i sammanlagt sex exemplar). Bilen är förresten inte det enda fordon som uppkallats efter Daytona-banan. Det har också funnits australiska och nyzeeländska Daytonor.
Tävlingsbanans fullständiga namn är Daytona International Speedway (speedway betyder egentligen ”fartväg”, alltså en bana som motorsport utövas på, även om ordet oftast används om en särskild sport). Banan har fått sitt namn från staden som den ligger vid, Daytona Beach på Floridas östkust. Ordet beach betyder ”strand” och det är just stranden som staden är särskilt känd för. Sanden på stranden är så hårt packad att det är möjligt att köra bil på den. Många motortävlingar har hållits på den hårda sanden – åtminstone fram till slutet av 1950-talet, då stadens styrande verkar ha insett att även människor skulle kunna uppskatta att få vistas vid vattnet. Bilbanan byggdes och fordonstävlingarna flyttades. Men att det går att köra på stranden räknas tydligen fortfarande som något positivt – på stadens webbplats skryter man om att det i Daytona Beach finns ”en av endast få stränder där bilkörning och parkering är tillåten”.
Namnet Daytona är av allt att döma påhittat av personen Matthias D. Day, en affärsman från staden Mansfield i delstaten Ohio. År 1870 köpte han 1300 hektar mark runt det som nu är Daytona Beach. Kanske anade han att Floridas atlantkust skulle bli ett populärt semestermål (att han skulle ha förutsett både bilismens utveckling och att fordonsförare skulle vara intresserade av att köra i kapp på stranden verkar lite för långsökt).

Dagens namn
Att det var efternamnet Day som bildade den första delen av namnet Daytona är i stort sett oomtvistat, men det är oklart vad den senare delen av namnet ska betyda. Efterleden -ton är den vanligaste beståndsdelen i engelskspråkiga bebyggelsenamn. Morfemet betyder ”inhägnat område” och motsvarar det svenska ordet ”tun”. Suffixet -tona, däremot, förekommer i stort sett aldrig i engelskspråkiga ortnamn.
En av de många ortnamn som slutar på -ton tillhör staden Dayton i Ohio. Staden är uppkallad efter politikern Jonathan Dayton (1760-1824), som ägde mycket mark i området. Hans efternamn kommer i sin tur troligen från en plats i Storbritannien (en plats där det rimligen någon gång bör ha funnits en inhägnad). Ohio-ortnamnet Dayton verkar för övrigt ha givit upphov till det engelska ordet dayton, en benämning på en sorts hästdragen vagn som kanske tillverkades där. Dessutom har det funnits flera amerikanska bilmärken som har hetat Dayton. De flesta av dessa fick sina namn för att de byggdes i staden Dayton, men några är i stället uppkallade efter personer som hette Dayton.

Läs mer