fredag 6 augusti
Näbbdjuret simmar även på internet
Illustration: Maria Wall

Näbbdjuret simmar även på internet

2 juni, 2021

Krönika. I min barndom hade jag en kompis som hade fått för sig att lära sig alla världens huvudstäder. Han letade i uppslagsverk och kartböcker och plitade ned namnen på dessa. Snart kunde han räkna upp dessa som ett rinnande vatten.

Själv var jag intresserad av främmande djur. Jag läste om jaken, okapin, sebun, tapiren och andra märkliga djur i Norstedts uppslagsverk som vi hade hemma. Det var mödosamt att bläddra sig fram genom sidorna och hitta bilderna. Oj, ett konstigt djur! Ett näbbdjur! Jag läste i texten att det var ett urdjur som levde i Australien. Den simmade i vatten som en utter med bäversvans, hade näbb som en anka och lade ägg. Den kallades även kloakdjur eftersom urin och avföring gick genom samma kanal.

Marsch pannkaka till biblioteket
Jag kan ha varit tio år när jag tillägnade mig kunskap om näbbdjuret och min kompis briljerade med världens alla huvudstäder. Varför denna kunskapstörst? Kanske vi blev inspirerade av den unge Ulf ”Hajen” Hannerz som kunde allt om akvariefiskar. Han vann 10 000-kronorsfrågan och kunde mer än domaren om slamkryparen. Vi barn var imponerade. Att ett barn kan mer än en vuxen! Vi hittade till biblioteket och på vuxenavdelningen fanns facklitteratur om det mesta. På tv:nvisades Bröderna Cartwright men på biblioteket kunde man läsa om indianerna. Vilka indianstammar finns det? Irokeserna, kråkfötterna, mohikanerna, cheyennerna. När ”Unkas” Englund tävlade i indiankunskap i tv kunde vi nästan lika mycket. Då hade jag också läst Rolf Blombergs böcker från Amazonas. Där fanns jivaroindianerna som kunde krympa huvuden. Sten Bergmans far var kannibal och i Afrika fanns det hottentotter. På grammofonen spelade jag Margareta Kjellbergs sång Hottentottvisan. ”Långt ner i mörka Afrika vid floden Tjickadoa.” Fanns det nån flod som hette så? Nej icket. Fake news! Man kan inte lita på allt.

De vetgiriga barnen har internet nu
Idag växer ungarna upp med en dator eller bildskärm från det de är fem-sex år. I början kanske de lär sig leta filmsnuttar med tecknade filmer av pedagogisk natur. Mitt barnbarn Phil som då bodde i Bangkok var tre år när han satt för sig själv och ljudade fram alfabetet med hjälp av en tecknad film där ett tåg körde fram med bokstäverna. Med storebror Zachs hjälp hittade han snart filmsnuttar på riktiga tåg som rusade fram över USA:s prärier eller ett fruset Sibirien och plogade snö med meterhöga vallar. Han leker med tåg hela dagarna och lär sig mer och mer om dessa på internet.
Vetgiriga barn har nog alltid funnits. En del har lärt sig allt om dinosaurier, andra har samlat fakta kring NHL och hockeyspelare. Hästtjejerna kan allt om hästraser och kan räkna upp dem alla från islandsruss till lippizaner. De hittar sina sajter på nätet där de finner likasinnade. De har vänner i Kina, Australien, USA. Hästtjejer finns överallt.

Mina favoritsidor på nätet
Idag finns det miljoners med hemsidor och sajter över hela världen så det gäller att veta man letar efter. Vill jag veta mer om nåt brukar jag gå in på Wikipedia. Jag tittar in på Umeå kommuns hemsida och följer sändningarna från fullmäktige. Jag kollar på BBC och CNN och några dagstidningar ute i världen för att få kommentarer kring världspolitiken. Facebook använder jag ofta som tipslåda till mina krönikor och kontakt med läsekretsen. Där finns gruppen ”Snedtänkt” som är en spinoff till radioprogrammet med Kalle Lind. Mina sentimentala minnen frodas på sajter som ”Gamla Hörnefors”, ”Vi som har bott i Kramfors”, ”Vi som har bott i Övik”. Jag skrev några rader på övikssajten om min tid på realskolan och gymnasiet och fick ett svar av Ulla Löfven. Va, hon? Ja just statsministerns hustru. Det visade sig att vi hade gått i parallellklasser i många år och först nu kände vi igen varandra. Men är det verkligen du!

Var inte så godtrogen!
Jag berömmer internet som är en kunskapens källa du kan ösa ur. Men det är också världens största slaskhink. På Flashback skvallras där det om kriminella, kändisar och skandaler. Vad är sanning, vad är lögn? Det vimlar av datatroll och det konspireras överallt. En dag blir du kontaktad av någon som vill ge dig rikedom och kärlek och ser rätt bra ut på bild. I själva verket har du uppsökts av ett callcenter i Nigeria där sol-och-vårarna jobbar på rad med att lura av dig allt du har. Fick du ett mail som ser ut att komma från din egen bank? Eller ett personligt brev från Skatteverket? Klicka inte på länken, det kan vara ett virus. Och lämna för guds skull inte ut ditt personnummer och Bank-ID till någon!

Ja du Nicklas. EM i fotboll sätter igång snart och jag vill att du tippar utgången. Hur långt går Sverige? Och vilka vinner till slut?

BENNY KARLSSON

Läs mer