fredag 14 maj
Rekordtryck på bostäder under pandemiåret
Foto: Fastighetsbyrån

Rekordtryck på bostäder under pandemiåret

28 april, 2021

Artikel. Sedan corona blev det begrepp som totalt kommit att dominera vår vardag har mycket i samhället stannat av. Ett undantag är bostadsmarknaden där trycket över hela landet är fortsatt hårt och priserna slår nya rekord. Bil & Bostad besökte Boporten och Fastighetsbyrån för att höra hur läget ser ut i Umeå och vad denna utveckling kan bero på.

I Umeå är utvecklingen tydlig, bostadspriserna stiger. På ett år har priset på bostadsrätter stigit med 12,2 procent respektive tolv procent på villamarknaden. Och erfarenheterna är likartade hos Boporten såväl som hos Fastighetsbyrån.
– När pandemin kom i mars var det som att folk avvaktade och var oroliga kring ”hur blir det med jobben och hur blir det med allt runtomkring?” Så i mars var det snarare så att vi hade färre försäljningar än vad vi haft tidigare. Sen i april drog det igång igen och då var det nästan som vanligt, och i maj var det en riktigt bra marknad. Men då visste man ju inte om det var en tillfällig grej, utan det är egentligen nu i höstas som vi började se att det här håller i sig, berättar Ewa Holmgren på Fastighetsbyrån.
Samstämmigheten är också tydlig då vi kommer in på vad prisökningen beror på. Återigen är det corona som sätter sin prägel på vårt samhälle.
– Den digitala utvecklingen har ju gått så otroligt fort med alla som arbetar hemifrån. Det som kanske skulle ha gjorts över en tioårsperiod i normala fall gjordes nu på ett halvår och det har gjort att många sitter för trångt. Man kanske inte har boende för att två vuxna ska kunna jobba hemifrån samtidigt som barnen ska vara hemma, det blir ju kaos. Innan pandemin har tvåor varit mest poppis om man tittar på bostadsrätter, men idag ser vi en jätteuppgång för treorna just för att man vill ha ett rum till. Man kan inte sitta två stycken och jobba i en tvåa, resonerar Sara Stenlund på Boporten.

Bostaden i fokus
Även Ewa tror att det är pandemin som sätter sin prägel på bostadsmarknaden och hon ser flera aspekter. Dels tycker hon sig märka att skilsmässorna ökat under pandemin vilket också gjort att efterfrågan på boende ökar då en av parterna behöver flytta, medan utbudet hålls nere av att den andra parten kanske stannar kvar i den bostad man tidigare delat. Samtidigt ser hon även att yngre människor nu skaffar sig sin första lägenhet.
– Från början kan man ju tänka att ettorna kanske inte stiger i pris men det är många som passar på att flytta hemifrån nu, det är fler som tidigare har bott hemma som kommit på visningar. Det här med corona har gjort att de tar steget och flyttar för nu är ju alla hemma om dagarna och då kan det behövas lite space. Det är ju många olika psykologiska faktorer i det. Vi har en ganska stabil arbetsmarknad i Sverige och många arbetar hemifrån, kombinerat med att folk nu även är hemma mer på sin fritid. Då tror jag många behöver ett större boende. Sen tror jag även att en del behöver att det händer någonting eftersom man inte kan åka på semester och då kan det vara lite omväxling i livet att få byta boende.
Även Jörgen Johansson på Boporten tror att vi idag investerar semesterkassan i vårt boende istället.
– Vi såg ju att försäljningen av fjällstugor var väldigt hög i fjol och det är klart, är det fler som är hemma under sommaren vill man ha ett fritidshus, och då triggas priserna upp, samtidigt som de som kanske egentligen skulle vilja göra sig av med fritidshuset nu känner att de har ett behov av det när man är hemma. Då blir marknaden mindre vilket driver upp priserna. Men sen, har man inte möjlighet att spendera pengarna på något annat, som att fara ut och resa, så är man beredd att lägga mer pengar på sitt boende. Så är det med allt egentligen oavsett om det är bostäder, mountainbikes eller vattenskotrar. Man vill spendera sina pengar.

Liten villamarknad
När det kommer till villamarknaden ser både Jörgen och Sara ett problem i att det kommer ut för få villor till försäljning.
– Umeå har egentligen en liten villamarknad i förhållande till befolkningsstorleken och det byggs inte så mycket nya hus eftersom det inte finns några tomter att bygga på, utan det är framförallt bostadsrätter som byggs, så det blir en inlåsningseffekt, säger Jörgen.
Även Sara ser att utbudet på villamarknaden krympt och hon berättar att det i Umeå sålts 60-70 färre villor i år jämfört med samma period förra året, något hon tror beror på att folk i likhet med andra typer av boenden nu i högre utsträckning är benägna att satsa på sitt boende. Hon ser även ett problem i att de äldre personer som idag bor i villor och som egentligen skulle vilja och behöva byta till en bostadsrätt för att slippa allt underhåll av boendet inte har råd att flytta.
– Det kan ju låta jättemärkligt. Men oftast vill de ju flytta till en trea med stor balkong som är relativt nyproducerad, och en sådan bostadsrätt är fort uppe i 3,5 miljoner och får de då 4,5 miljoner för sin villa så räcker inte köpeskillingen till att betala bostadsrätten och att betala skatten, och en pensionär idag får inte låna. Ska du då dels inte få några pengar över och dessutom bo dyrare än vad du gör idag, då finns ingen anledning att flytta och då blir det istället barnen till dessa personer som får hjälpa till att skotta, fixa och sköta underhållet för att de ska greja det, förklarar Sara.

Olika framtidsbilder
Huruvida den prisbild vi nu ser kommer att hålla i sig är det lite mer tvetydighet kring. Sara tror på en tillbakagång när samhällsläget återgår till det normala.
– Jag tror att vi kommer kunna se en dämpning igen när alla är vaccinerade och att det återgår till mer normala nivåer, för den prisbild som vi har nu mäktar inte våra inkomster med. Så jag tror att ska man sälja ska man sälja nu, om det är viktigt att få ut sista kronan, annars tror jag att det kan dämpa sig.
Ewa tror däremot att den prisökning vi nu ser kan vara mer ihållande och bana väg för den konstanta prisökning man ser om man backar ut och tittar på prisutvecklingen ur ett vidare perspektiv.
– Det är ju svårt att säga men det finns ingenting som talar för att det inte ska hålla i sig. Så länge arbetsmarknaden är stabil tror jag att vi kommer fortsätta se en bra utveckling. Det är ju en otrolig bra prisuppgång på bostäder generellt. Det går ju alltid lite upp och ner men kurvan har generellt, när man ser över många år, gått uppåt. Sen har det ju intensifierats de sista året, men det är ofta så att det blir lite platåer och att det går upp mer under vissa perioder. Om man om tio år ser tillbaka kommer man säkert kunna se att här var det pandemin var, då tog vi ett trappsteg uppåt i bostadspriser. Så länge det inte händer något stort, att det blir kris i ekonomin eller något annat stort, då tuffar det på uppåt, avslutar Ewa.

ELIN LARSSON

Läs mer