söndag 28 november
Fråga istället vad du kan göra för din region
Illustration: Maria Wall

Fråga istället vad du kan göra för din region

28 april, 2021

Krönika. Benny undrar den här veckan hur jag kan bidra, för att få snurr på världen igen.
Och det är såklart en bra fråga:
”Fråga inte vad din region kan göra för dig, utan vad du kan göra för din region.”

Men först måste vi kanske bli vaccinerade, och det är ju en sak som vår region definitivt kan göra för oss – och allt fler ställer sig frågan. När tusan händer det?
Det är inte lätt att hålla humöret uppe alla gånger, och kommentatorsfälten tomma. Men vi måste – det är ett viktigt kitt i samhällsbygget.
Vi som medborgare har ett ansvar att följa lagar och regler och restriktioner – och vi har alltså ett inledande ansvar att lita på våra folkvalda och på våra myndighetspersoner.
Vad har vi annars? En nation av troll och gnällspikar som mellan raderna hävdar att DE borde vara de som bestämmer, eller åtminstone vara tillfrågade, som experter.
Det här är en del av ”det sociala kontraktet” som vi menar finns i ett modernt samhälle.
Idén är gammal som gatan. Redan de gamla grekerna diskuterade den här överenskommelsen som individer i en grupp bör ansluta sig till för att gruppen ska bli stark.
Nästa googlingsresultat avslöjar att den engelska filosofen Thomas Hobbes byggde vidare på den tanken. Hans berömda sammanfattning av livet före civilisationen var att det var ”otäckt, brutalt och kort”.
Och på 1700-talet skrev Rosseau boken med titeln ”Det sociala kontraktet”.
Det här är alltså inga nya idéer som presenteras när moderna politiker hänvisar till den här överenskommelsen.
Samtidigt får det såklart inte gå för långt åt andra hållet.
Det är då vi, fölket, börjar dela och digga memes på Facebook, med klokskaper från Astrid Lindgren:
”När människor med makt, slutar att lyssna på folk. Då är det dags att byta ut dom.”
Såklart har inte Astrid Lindgren nånsin sagt det där, men det spelar mindre roll, tycker de som delar det.
Det spelar ingen roll att det inte är sant – det är ett bra citat ändå.
Och man kan väl till viss del hålla med. Innebörden är i alla fall värd att tänka på, och om det kan inspirera mer, och spridas bättre, om folk tror att det är världens klokaste svensk som sagt det, så okej då, det kan vi väl stå ut med.
Men, det är viktigt att det finns gränser och ett sunt förnuft även på den förment förnuftigare sidan.
Annars är risken stor att det spårar ur, precis som det gjort i Amerikas splittrade stater. De som stormar Kapitolium tror ju på allvar att de gör en god gärning. Typ. Att de gör det rätta, om än med lite väl smutsiga metoder, ”men hey, USA har alltid varit en våldsam plats”.
De ursäktar sin världsbild, som bottnar sig i egoism, berättigande och besvikelse, med ett par strofer vi alla känner igen – taget ur den ed som militärerna svär därborta:
”I do solemnly swear that I will support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic.”
Det där sista, att man även lovar att bekämpa fiender inom landets egna gränser, och kanske till och med inom landets styre, har blivit ett populärt motiv till, och ursäkt för, hat på nätet, för smutskastningskampanjer som går över gränsen – men trots det med rätten på sin sida.
Så innan man känner sig alltför rebellisk och upplyst och börjar agera, mobilisera. Innan man spyr galla över Löfven specifikt eller ”regeringen” generellt, eller Folkhälsomyndigheten och Tegnell, eller elbilar eller vårt juridiska system ”som straffar offer och belönar förövare” eller Regionen, eller alla som inte kan köra bil i en rondell, eller idioten längre ner på gatan.
Innan man gör det ska man ta en lång titt i spegeln och fråga om man verkligen är så otroligt mycket bättre själv? Och istället fråga dig själv vad du kan göra annorlunda, vad du kan göra bättre för att bidra.
Någonting aktivt.
Inte negativt. (Det vill säga inte gnälla på andra på Facebook.)

Benny. Att bygga handelscentrum utanför stadskärnan har varit populärt en tid. Hur ser du på det eller vill du bygga på nåt annat vis?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer