fredag 14 maj
Vad sägs om disco: ”Sjutti-Sprutti”?
Illustration: Maria Wall

Vad sägs om disco: ”Sjutti-Sprutti”?

21 april, 2021

Krönika. ”Har du fått nån spruta än då?” Den frasen inleder alla samtal i centrumfyrkanten bland de få som är ute och rör på sig. Det säger också en del om den åldersgrupp som jag träffar. De ”yngre äldre” kanske vi kan kalla dem. 70-plussarna. Hela det gänget har ju fått vaccin i veckan som var och nu i veckan kanske även 65-plussarna är på gång? Såja, såja, snart er tur.

Talkin ’bout my generation
Jag är alltså 69 år men eftersom jag är född 1951 räknas jag in bland 70-plussarna och det är nog enda gången jag har haft fördel av det. Jag har alltid varit yngst i klassen eftersom jag är född dagen före julafton men är nu jämngammal. Generationen som jag tillhör växte upp med popmusiken och där fanns ett band som hette The Who som spelade in låten ”My generation” där en strof lyder: ”Hope I die before I get old”. Låt mig säga så här: Det var vi som drog igång ungdomsrevolten och vi har aldrig gett upp. Vi bara driver den vidare. Och då undrar väl även ni om jag har fått någon spruta än? Jodå, i tisdags. Tack min kära citymottagning för det.

Nästa grej: fixa artrosen!
De yngre blänger på oss för att vi går före i kön till vaccin. Sorry, säger vi och skyller på Folkhälsomyndigheten. För ingenting är ju vårt fel? Nu vill vi dessutom börja konspirera om nästa förtur vi tycker oss ha rätt till. Jag tror det är dags för Willy Brännström och Aktiva Seniorer, som alla tillhör den upproriska ungdomsgenerationen, att kalla till möte snart i Vasakyrkan: Tema: Vi har väntat länge nog. Nu vill vi operera artrosen, plocka ut njurstenen, rätta till höftleden. Vi vill helt enkelt in på besiktning. Vi blev först som fick vaccin och överlevde pandemin, det vill vi fira! Kalla oss gärna kravmaskin men vilka var det som byggde upp det här samhället? It’s payback time, kids. Vi är som Amelia Adamo fast värre.

Disco Sjutti-Sprutti?
Jag träffade Sverker Olofsson utanför min port i förra veckan och han är ju från Vännäs men torde ta sig in till stan. Vi språkades vid på två meters avstånd. ”Jag har fått min första spruta men det tar ju flera veckor innan jag får andra sprutan, men jag ska inte klaga”, sa han. Nej, Sverker är härdad av alla som ringer in till radioprogrammet Ring P1 och har fått höra hur mycket klagan som helst under året. Men Sverker vill ju gärna plussa det som är bra och då har jag ett tips om hur vi drar igång samhället igen. Och det är vi nyvaccinerade 70-plussare som står för det. Med vår insats kan krogarna öppna igen med ”Disco Sjutti-Sprutti!” Det är för oss som en gång tiden stod med förfalskade leg för att komma in där det var 18- eller 20-årsgräns. Nu gäller åldern 70+ med obligatorisk leg-koll.
Jag lovar det blir det fullt på dansgolvet igen när DJ Sven Lindahl eller Göran Hedlund sätter på ”I will survive” med Gloria Gaynor. Visst hänger du på en sån grej, Sverker Olofsson? Plussa gärna för det i Ring P1.

Ja du Nicklas. Det är tydligen vi som en gång kallades ”Proppen Orvar” som ska få igång hjulen igen. Du din yngling. Hur kan du bidra?

BENNY KARLSSON

Läs mer