fredag 14 maj
Fixa vårkänslan med gröna växter
Foto: Elin Larsson

Fixa vårkänslan med gröna växter

21 april, 2021

Artikel. Just denna dag vräker snön ner och landar som slask på gatan och den vår som just tycktes vara här känns långt borta då aprilvädret slår till i sin allra tristaste form. Men på Bil & Bostad tar vi fasta på Idas sommarvisa och besöker trots slaskvädret Plantagen för att höra hur man kan vara den där som sätter fart på våren och kanske även sommaren.

– Jag tycker inte att man behöver se det så allvarligt utan man ska göra det bästa av sin dag. Har man en liten yta, som en liten balkong, ja med en liten kruka och en pläd och en fåtölj kommer man långt med. Har man en farstubro så är det likadant där, man kan göra det jättefint med en lykta och en kruka. Det finns så många möjligheter och ju mer man testar desto roligare blir det, säger Linda Grönlund, trädgårdsmästare på Plantagen i Umeå då vi träffar henne och butikschefen Magdalena Aggevall.
Att det än så länge är vårvinter ute är dock inget hinder för den som vill odla menar Linda Grönlund som berättar att möjligheterna för inomhusodling är enorma året om. Inte bara vad gäller krukväxter utan kanske framförallt för den som vill odla sin egen mat. Hon berättar att en stor trend är så kallad hydroponisk odling, en vattenodling där man har ett cirkulerande vatten där man tillsätter näring och sedan sätter i små pluggbrätten med frön.
– Då kan du ha sallad, grönkål eller kryddor hela vintern om du vill, så länge man har bra med ljus, extra växtljus och håller koll på näringsinnehåll och bevattningen. Det man också ska tänka på är att odla sådant som växer ovan jord och undvika rotväxter som till exempel morötter.
Utomhus är det än så länge lite mer begränsat vad man kan sätta ut, men Linda tycker inte att man ska låta det hindra en från att göra det vårfint på balkongen eller bron.
– Penséer är ju stjärnan nummer ett, man kan kombinera den med lite barrväxter eller med hängsälg så att man får lite videkissar, det blir jättesött. Det är lite begränsat utomhus men det går att göra ganska mycket med det som finns.

Koll på tempen
Så länge det är tjäle kvar i marken är det läge att vara lite försiktig med vad man sätter ut, menar Linda.
– Sen brukar man även prata om järnnätterna och det är de sista nätterna med nattfrost, och de är ungefär vid skolavslutningen, efter det brukar det vara fritt fram. Enklast om man bor i en stad, det spelar ingen roll var i Sverige, är att titta på vad kommunen gör. Har de tagit ut blommor på stan, har parkerna börjat smyckas? Då kan man utgå från att det är fritt fram, tipsar hon.
Men även om kylan dröjer sig kvar behöver man inte helt avstå från att sätta ut sina blommor, berättar butikschefen Magdalena Aggevall.
– Om man tittar på penséer så tål ju de fyra, fem minusgrader när de blivit härdade. Kommer de från inomhusvärme och aldrig varit ute kan det vara bra att lämna dem ute ett par kvällar så länge som man är vaken och ta in dem innan man går till sängs så att de får härda och känna kyla. Sen när de härdats ska de klara fyra, fem minusgrader, och blir det värre än så kan man ju täcka över dem eller plocka in dem.
För den ivriga finns ytterligare alternativ berättar hon men då krävs också att man är duktig på att hålla koll på temperaturer och prognoser.
– Stjärnögat klarar ner mot nollan ungefär, men då får man vara duktig på att hålla koll på vart vi är på väg. Som nu till exempel fick vi ju en snöstorm helt plötsligt, men senare i veckan ser det jättefint ut och då kan man ha den ute på dagarna och så får man plocka in den på natten eller täcka över den om man har möjlighet till det. Då kan man ju börja med den och tusenskönor.
Men man behöver inte heller sätta ut alla sina blommor, menar Linda.
– Nu börjar folk känna att våren är på gång och börjar känna glädje över att det blir ljust. Det som till exempel är jättepopulärt nu är pelargoner, för de ger lite känslan av att det är någonting på gång även inomhus.

Djungel eller öken
Utöver att trenden att odla sin egen mat är stark finns det ytterligare några trender som Linda och Magdalena tycker sig se.
– Du har ju de växter som du kan ha inne året runt, det är ju alla möjliga sorters krukväxter. Det som är mest trendigt där är att det ska vara färgrika blad, palettblad till exempel. Det ska vara skarpa kontraster och man ska tänka lite djungel. Det ska vara mycket. Sen har du motsatsen till djungeltemat, kaktusar som är mer ökentema. Det är också väldigt kraftfulla kontraster, det är taggigt och väldigt skulpturalt och arkitektonisk framträdande. Det är inte så minimalistiskt egentligen utan man satsar. Ju mer desto bättre, säger Linda.
Magdalena håller med och tror att det handlar om att vi insett hur stor betydelse växter och blommor har på vårt inomhusklimat. Hon ser även en trend i att vi förlänger våra hem och försöker sudda ut gränsen mellan ute och inne.
– Folk är mer hemma och man är mer i sin trädgård så man lägger mer tid och kraft på sin trädgård. Ute blir inne. Man vill förlänga inomhuskänslan ut på sin altan och sin inglasning, till exempel med möbler eller med en grill. Man vill kunna spendera mer tid ute så den inglasade balkongen eller altanen får sig en rejäl upplyftning.
Linda ser heller inte någon anledning till att vänta med att komma igång eller att begränsa sig utan vill framförallt uppmana folk att känna glädjen i att odla.
– Är man helt nybörjare så är det bara go for it! Det är så många idag som odlar året runt, framförallt när man pratar om det som är ätbart. Så det finns inget ”när ska jag börja” utan det är bara att köra på. Det finns jättefin litteratur på biblioteket och det finns forum på nätet och jättemånga som nördar in sig på ett visst ämne eller en viss växt och så hittar de likasinnade på nätet och ger varandra jättebra information.
Hon menar även att det aldrig är för sent att börja odla.
– Om du tänker på de växter som behöver lång tid för att de ska hinna upp den här säsongen så finns det ju vissa sorter som du gärna ska sätta så tidigt som möjligt, till exempel chili, tomat och paprika, de är ju riktiga långkörare. Men är det då så att man inte hunnit sätta dem på frö så kan man köpa en färdig planta istället.
Hon tycker även att man ska våga testa på nya saker och inte ta så allvarligt på sina odlingsprojekt.
– Jag tycker inte att man ska vara rädd utan hellre testa och experimentera. Man kan ta frön från en tomat som man köper på Ica och testa. Ju mer man testar desto roligare blir det och det är inte hela världen om allt det man har sått inte kommer upp. Då får man testa något annat. Man ska vara lite crazy och testa nästa. Ju mer man testar desto bättre blir det.

Möjligheter istället för begränsningar
Även om man ibland kanske tänker att Umeå, som ligger i odlingszon fem, ska ha svåra odlingsförhållanden så tycker både Linda och Magdalena att man ska se möjligheterna snarare än hindren.
– Det beror ju på vilka förutsättningar man har, man kan faktiskt odla ganska mycket även i norra Sverige utan problem. Du kan odla både frukt och pumpa, till och med vinrankor går ju. Det som är begränsat är kanske urvalet, varje växtgrupp har växter som går att odla här men däremot kanske urvalet är mindre här än om man tänker sig Skåne. Där kanske man har 100 sorter och vi kanske har fem sorter som funkar, säger Linda.
Mycket handlar också om väderförhållanden och de egna förutsättningarna.
– Hur sommaren är påverkar ju jättemycket – om det är en varm eller en väldigt regnig sommar. Det finns ju vissa grönsaker som kan vara lite svårare och som behöver väldigt gynnsamma förhållanden, majs till exempel, men det finns de som lyckas med det här också. Aubergine och vattenmelon vill till exempel ha växthus så har man inte det kan det vara lite svårt, men man kan tänja på väldigt mycket, resonerar Linda.
Magdalena menar även att det ofta går att ta vara på fördelar i sin trädgård.
– Man kan ofta förbättra sin odlingszon i sin trädgård. Har du till exempel en väldigt varm vägg där solen ligger på och där det är lä, då kan du kanske klara växter som passar för en lägre zon. Det är ofta sådant man lär sig efterhand som man lär känna sin trädgård.
Än så länge är det ett tag kvar tills solen värmer men både Linda och Magdalena tycker att man redan nu ska ta vara på möjligheten till att göra sina balkonger, och utemiljöer så mysiga som möjligt.
– Mitt bästa tips just nu är att göra ett sött arrangemang i en inte så stor kruka så att man kan ta in den om det skulle bli lite kallare, och att man gör det lite ordentligt med långtidsverkande gödning som man blandar upp i jorden. Du kan plantera penséer, du kan ha murgröna och kanske nån liten barrväxt och så gör du det fint så kan du göra det mysigt på kvällen, tipsar Linda.
Och Magdalena fyller i:
– Har du en balkong som är inglasad så ta fram någon fäll, ta fram kuddar och plädar så att du kan sitta där redan nu på kvällarna och njuta. Det funkar ju om du har en inglasad balkong eller uterum, det är superhärligt!

ELIN LARSSON

Läs mer