fredag 14 maj
Mindre riktiga bilar

Mindre riktiga bilar

14 april, 2021

Artikel. Många drömmer om någon exklusiv sport- eller lyxbil eller klassiker. Men för de flesta stannar det vid att bara vara en dröm. Nöjer man sig med en mindre variant finns det dock alternativ – både billigare varianter för barn men även lite dyrare modeller för vuxna. Denna veckar tittar vi på just körbara, mindre varianter av riktiga bilar.

Babybilar för vuxna från The Little Car Company

Vill man ha det allra finaste inom segementet miniatyrvariant av riktig bil är det till The Little Car Company man vänder sig. Företaget har två huvudsakliga modeller att välja mellan: Bugatti Baby II och Aston Martin DB5 Junior.
Bugatti Baby II togs fram för att fira att Bugatti fyllde 110 år 2019 och är en mindre variant av den klassiska Bugatti Type 35. Men det fanns en Baby-Bugatti, Type 52, redan på 1920-talet, som Ettore Bugatti först byggde till sin fyraårige son men som sen också tillverkades och såldes till allmänheten mellan 1927 och 1936. Medan original-Babyn bara var till för barn och var bara dryga metern lång är den nya Babyn 2,76 meter lång (skalan är 75 procent) och bör köras av vuxna. Modellen är eldriven, toppfarten är 45 km/tim och priset startar på 30 000 pund (cirka
350 000 kronor).
Aston Martin DB5 Junior ligger i samma prisklass som Baby-Bugattin och har liknande prestanda. Bilen baseras på Aston Martin-modellen från 1963 och finns i två varianter, DB5 Junior och DB5 Vantage Junior, men är i 66-procentig skala vilket innebär att den är 3,05 meter lång. Precis som med Bugatti Baby II riktar sig bilen främst till vuxna och är ej tillåten att köra på vanliga vägar.

Klassiska terrängbilar från Toylander

Toylander heter ett företag som specialiserat sig på små replikor av klassiska (främst) terrängfordon, bland andra tidiga Land Rover, Willys Army Jeep och Mercedes Unimog. Dessa elbilar för barn kan köpas i delar som man sedan själv sätter ihop, eller färdiga att använda. Priset då är 4000-4500 pund (cirka 45 000-55 000 kronor).

Lamborghini som gokart

I augusti presenterade det kinesiska teknikföretaget Xiaomi en specialversion av gokarten Ninebot GoKart Pro inspirerad av Lamborghini Huracán. Utseendemässigt är likheterna kanske inte slående, men den har Lambos klassiska gula färg, ”Giallo Orion”, specialgjorda däck och inte minst ett ljudsystem så att den ska låta som Huracánen. Toppfarten för denna elektriska gokart är 40 km/tim och priset i Kina är cirka 15 000 kronor.

Hyundais minsta elbil

I fjol höst visade Hyundai upp sin minsta elbil hittills. Utvändigt är bilen baserad på konceptbilen 45 från 2019 (som blev modellen Ioniq 5), och under skalet – av trä – hittar man två små elmotorer. Bilen är 1,38 meter lång, har plats för en person och toppfarten är sju kilometer i timmen. Bilen finns ännu inte tillgänglig för allmänheten, men Hyundai hintar om framtiden i ett pressmeddelande: ”Mer detaljer om hur den här unika EV:n kommer bjuda på spännande mobilitetsuppleveser för unga kunder presenteras framöver.”

PETER ÖBERG

Läs mer