söndag 28 november
Målet i sikte för nya arenan
Foto: Robert Ekblom/Thorengruppen

Målet i sikte för nya arenan

7 april, 2021

Artikel. Det har varit en lång resa men nu börjar man kunna skönja hur Umeås nya idrottsanläggning, Thoren Arena, kommer att se ut. För Raja Thorén som drivit projektet i över tio år är arenan en hjärtefråga.
– Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse, säger Raja.

Den som haft vägarna förbi Nolia det senaste halvåret har inte kunnat undgå det stora byggarbete som pågår på området, ett bygge som kommer resultera i Umeås nya multiidrottshall, Thoren Arena.
Vägen fram till byggstart har inte varit helt okomplicerad. Frågetecken kring bland annat placering och finansiering har behövts rätas ut, och efter byggstarten har förutsättningarna inte heller varit optimala med pågående covidpandemi och kraftigt snöfall under vintern. Arbetet har dock, i det stora hela, kunnat fortskrida enligt planerna.
– Det har varit en tuff vinter. Det kom mycket snö och vi var tvungna att skotta taket på fotbollshallen vilket tog två veckor. Corona har också inneburit en del svårigheter, men det har gått bra och vi har inte haft något utbrott på arbetsplatsen, vilket är positivt. Tidsplanen håller, sammanfattar Raja Thorén, vd Thorengruppen.

Halvvägs framme
Arenan består av en fotbollshall och en multisporthall samt en kontorsdel med gym som länkar samman de båda. Målet är att hallarna ska stå klara i december i år, medan den tillhörande kontorsbyggnaden beräknas vara helt färdig till april nästa år. Med en byggstart sommaren 2020 innebär det att man tidsmässigt nu kommit ungefär halvvägs.
– Det som händer just nu är att vi sätter upp stommar och väggpaneler. Nu har vi ungefär 70 procent täckning och i mitten av maj det kommer vara helt täckt, så då behöver vi inte längre oroa oss för vädrets makter, säger Raja.

För ungdomarna
Det var kring år 2009-2010 som Raja först fick idén till en ny idrottsanläggning som kunde samla stadens ungdom och idrottsutövare. Raja som är uppvuxen i Uppsala fick där uppleva när en ny idrottshall byggdes och vilken betydelse en sådan kan ha, och detta tillsammans med hans engagemang i idrotten i Umeå gör att detta är en hjärtefråga för honom. Han är också nöjd med placeringen på Noliaområdet som innebär att arenan blir granne med Dragonskolan.
– Det var när jag började med idrott i Umeå som de här tankarna kom tillbaka. Våra lag måste ha någonstans att spela, men i första hand handlar det om att få ungdomarna att stanna kvar i stan och att ge dem goda förutsättningar. I andra hand handlar det om elitverksamheten. Efter invigningen kan jag känna att jag i alla fall gjort någonting vettigt här i livet, skrattar Raja.

PETER ÖBERG

Läs mer