måndag 12 april
Hur länge sen tänkte du på prickig korv?
Illustration: Maria Wall

Hur länge sen tänkte du på prickig korv?

7 april, 2021

Krönika. Det finns en ganska okänd sketch med Monty Python som handlar om en familj där den vuxne sonen är besatt av spadar och skyfflar.

Han svamlar entusiastiskt om spadar och skyfflar när familjen sitter vid frukostbordet, vid middagen, i trädgården. Det finns ingen bättre spade än den här! Samma tjat varenda dag. Varför dök just den sketchen upp i mitt huvud? Det eviga tjatet om pandemin. Har vi inte fått hål i huvet snart?

Anders Tegnells oändliga tålamod
Klockradion väcker mig med prat om pandemin. I morgontidningen läser jag om hur coronan sprider sig i länet. Några studenter har trotsat alla regler och haft fest i en korridor. Reportrarna på CNN och BBC säger att dödligheten är störst i Brasilien och Mexiko. Anders Tegnell har ännu en presskonferens i tv där han visar diagram med kurvor och staplar. Jag kan inte kan läsa den finstilta texten. Tankarna vandrar iväg. Liknar inte staplarna panflöjten som Dana Dragomir spelade på när hon turnerade i kyrkorna och spelade Mio min Mio? Och nu journalisternas frågor: ”Vad ska alla fjällturister tänka på när de stannar vid en mack och vill ha en hamburgare?”Anders Tegnell säger för tusende gången: ”Att de inte ska trängas.” Ny fråga: ”Men om barnen måste gå på toaletten?” ”Jaa”, säger Anders Tegnell: ”De får väl vänta på sin tur.” Han är lika tålmodig som pappan John Cleese i sketchen där sonen tjatar om skyfflar och spadar. Hur många korkade journalister finns det?

Blir det nåt bröllop i år?
Nicklas ber mig skriva om vad som blir de första sakerna jag ska göra när allting blir som vanligt igen. Ja än är vi inte där. Jag bläddrar i lokaltidningen där allmänheten intervjuas och jag tycker väl likadant. Vi vill resa, träffa folk, gå på puben, gå på bio, ha kalas och middagar, sitta på läktaren när Löven spelar, gå på konsert. Vad du längtar till? Kören som du brukar sjunga med? Pingstkyrkans väckelsemöten? Dina bröder hos frimurarna du inte har träffat på ett år? Det där bröllopet som varit inställt som kanske även blir till dop för ni inte har kunnat vänta? Hon blev bånut på kuppen!
Men jag kan också tänka mig att vissa har vant sig med isoleringen. De har vant sig med pandemin som ursäkt. Att gå på middagen hos svärmor. Att bjuda hem folk som dricker upp ditt vin, står i hallen och aldrig går hem. Du vill hellre se den sjätte säsongen på den där serien på Netflix och ha ditt vin för dig själv. Du har blivit eremit och du trivs med det.

Hur många säger prickig korv?
Grannen min jobbar på flygplatsen med att hämta bagage från planen, bagage som ska upp på rullbanden i vänthallen. Hans muskler har börjat förtvina för det kommer snart inga plan. Helen som säljer underkläder i sin butik under mig hoppas att hennes kunder får vaccin snart så de törs titta in till henne. Hon lockar med 20 procent på alla BH:ar. Jag skriver ett inlägg på Facebook: ”Det varenda minister, myndighet och region borde jobba för 24 timmar om dygnet är att fixa fram vaccin så vi får igång samhället igen. Personalen på IVA jobbar också helg som vardag. Kan inte även ni göra det?” Jag märker att jag låter som ännu en grinig gubbe som är med i Ring P1. Jag skriver ett gladare inlägg på Facebook där jag ställer enkätfrågan: Hur många säger idag prickig korv? Responsen är enorm. Alla vill prata om medwurst, salami och naturligtvis prickig korv. Äntligen fick de något annat att tänka på och nu när jag skriver om prickig korv i krönikan så tror jag att även du vill prata om prickig korv? Smakar bäst på limpmacka eller spisbröd? Diskutera!

Ja du Nicklas. Under påsken har nog många fått Trisslotter i påskäggen. Men vad är regeln när ni sitter tillsammans och skrapar? Ska ni dela på vinsten?

BENNY KARLSSON

Läs mer