måndag 12 april
”Socialt företagande kan vara lösningen ingen letar efter”
Illustration: Maria Wall

”Socialt företagande kan vara lösningen ingen letar efter”

31 mars, 2021

Krönika. Vem vill inte skapa egna produkter och tjänster?
Det är väl var och varannans dröm i informationsåldern, att komma upp med en lösning som miljoner eller kanske miljarder människor vill använda sig av.

Ofta är det dock folk som vill undvika jobb som drömmer om sånt, och så klart är det sällan sölkorvarna som lyckas. Livet som entreprenör är mycket jobbigare än den fasta, trygga anställningen, men samtidigt mycket roligare.
Och inte ens i vår digitala tidsålder är det lätt att sprida en produkt över hela världen – men det är i varje fall enklare än det var på 1900-talet.
Den här gränslösa potentialen brukar i start up-världen benämnas som ”born global” – det vill säga att digitala produkter föds med hela världen som potentiell marknad.
Svårt givetvis, men vi svenskar kan åtminstone försöka med vetskapen om att vi har bättre förutsättningar än de allra flesta andra i världen.
Vi har fred, fri utbildning och ett öppet samhälle som är ganska jämställt, och framförallt har vi råd och tid att ägna oss åt saker som har små eller inga chanser att betala tillbaka sig. Vi behöver inte ägna våra dagar till att överleva, och sätta mat på bordet.
Det är egenskaper som inte ska underskattas i innovationssammanhang.
Visst, det är bra med hunger och drivkraft men så länge man inte kan äta sig mätt får man inte ut så mycket effekt av den.
Litegrann av dessa anledningar är Sverige ett innovationsland.
Det har inte lika mycket med våra nordiska gener att göra som vissa Sverigevänner tycks tro, utan snarare fortfarande en effekt av väl investerad feghet under 1900-talets samtliga krig, en välfärd till följd av det som levererat ett förträffligt utbildningssystem, god folkhälsa med mera.
Ibland ryktas det om att Sverige inte är fullt så bra på innovation som vi påstår, men vi är fortfarande framstående. Till exempel bland så kallade enhörningsföretag så ligger Sverige, och framförallt Stockholm, i internationell topp.
Unicorns är som ni vet väldigt sällsynta – så inom modern affärsvärld har den fått låna ut sitt namn till start up-bolag som blir värderade till över en miljard dollar.
Ingen stad i världen, och ingen region förutom Silicon Valley, har fler enhörningar än Stockholm, med Avito, Klarna, Mojang och Spotify och nu senaste åren Sinch och Fortnox.
Så det går att lyckas. Särskilt om du verkar i Sverige alltså.
Och det som främst talar för oss som vill skapa en internationell succé är just digitaliseringen, som är så mycket mer än sociala medier och onlinespel. Digitalisering är resultatet av mänsklighetens gemensamma ansträngningar under de senaste 50 åren för att förenkla och förbättra våra liv med hjälp av ny teknik. Grundforskning och utbildning på statliga universitet, överstatliga stödpengar till massor av samverkansprojekt, fonder och stiftelser av olika slag och även privata donationer så klart, har drivit utvecklingen.
Mycket av äran går idag till de linslusar som driver och personifierar superbolagen, men sanningen är att de står på jättars axlar när de når så högt som de gör, nämligen våra samhällsstrukturer.
Frågan är då vad vi ska använda landvinningarna till? Att få skräp levererat blixtsnabbt med hjälp av Ikea eller Amazon?
Eller för att hjälpa varandra?
Jag hoppas mycket på sociala uppfinningar – som fokuserar på att förbättra för oss alla som grupp. Här är ju Håkan Björk en förebild i Sverige, som jobbat med sociala företag i flera decennier.
Vi skrev förresten en rubrik ihop för några år sen på det temat, som i alla fall var underhållande:
”SOCIALT FÖRETAGANDE KAN MYCKET VÄL VARA LÖSNINGEN INGEN LETAR EFTER.”
Grunden i ett sånt företagande är att upptäcka skillnaden mellan non-profit och not-for-profit och bli uppfylld av glädjen i att skapa värden tillsammans.
Nu känner jag att det var för länge sen jag träffade Håkan, men det här klart – han tillhör ju en rad riskgrupper, som man, 40-talist, besserwisser, finlandssvensk och dessutom sång- och dansman.
Men snart kanske Håkki är vaccinerad.
Då ska vi fira med en timme tennis.

Benny: Vad saknar du mest i ditt liv från pandemiåret, och vad är de första sakerna du ska göra när allt blir ”som vanligt” igen?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer