söndag 28 november
Påsk med pynt och lek
Foto: Anna Öberg

Påsk med pynt och lek

31 mars, 2021

Artikel. Påsken är här – en tid med god mat, pyssel och umgänge för hela familjen med lekar och aktiviteter. Här är några tips för en rolig och färgglad påsk i hållbarhetens tecken.

Bättre begagnat
Gå på Returbutiken, Myrorna, Röda korset eller annan second hand-butik och köp unika fina påsksaker till ett billigt pris. Vill du ha en mer enhetlig stil – måla dem i valfri färg och de får nytt liv!

Ulliga fjädrar
Gör egna påskfjädrar av färgad ull om du är pysselsugen. Tova ullen imed filtningsnål och dyna och klipp den sedan i en fjäderform, eller så låter du de färgglada ulltussarna bara vara som de är och fäster dem i påskriset med en bit ståltråd. Vill du kan du också spara dina ullkreationer till kommande år.

Återanvänd ägg
Spara påskägg av metall. Dessa kan återanvändas år efter år och du kan skippa de dyra engångspappäggen. Vill du göra äggen mer personliga kan du måla dem i en egen vald färg, och varför inte sedan märka dem med vackert handskrivna namn. Det blir då roligt att ta fram dem år efter år.

Närodlad mat
Handla påskmaten via exempelvis REKO-ringen för att stötta lokala producenter och närodlad och ekologisk mat – måla och ät ägg från glada hönor.

Färgglad dukning
Köp roligt färgglatt porslin och glas från second hand-butiken och kanske en färgglad bit tyg (det funkar bra med en gardinlängd) och skapa en skojig påskdukning.
Tips i appen
I appen Pinterest finns många förslag på påskpynt, påskmat och dukningstillbehör att skapa och dekorera själv – som servettringar, egengjorda äggkoppar och fina arrangemang. Att pyssla och dekorera ger både gemenskap och blir extra festligt till påsk.

Lek mer
Planera påsklekar och utmaningar tillsammans för att ha en rolig och aktiv dag och för att förbränna allt påskgott. Exempel på lekar kan vara ”sätta näbben på tuppen”, ”påskäggsjakt”, ”ägg i sked” och ”blåsa fjäder”. Eller varför inte leka leken ”ägg, kyckling, höna, tupp” som enkelt går till så att man hukande går runt bland varandra i en ”ägglik position”. När man möts tävlar man i sten, sax, påse och den vinnande blir då en kyckling som hukande och pipande går till nästa person för att utmana i sten, sax, påse.Nästa gång man vinner blir man en höna som flaxar med vingarna och kacklar och sista gången man går vinnande ur duellen blir man en tupp som står på ett ben och hojtar kuckeliku. Den som först når till tupp har vunnit. Är man många kan detta bli tokigt och skränigt som en riktig hönsgård.
Ha en härlig påsk!

ANNA ÖBERG

Läs mer