måndag 12 april
Kan man odla tigerräkor på Röbäcksslätten?
Illustration: Maria Wall

Kan man odla tigerräkor på Röbäcksslätten?

24 mars, 2021

Krönika. När man flyger in över Bangkok så flyger man i tio minuter över ett slättland som är fyllt av leriga risfält och dammar. Jag antar att de i de där dammarna odlar tigerräkor som sedan körs ut till butiker och restauranger.

När du åker ner mot Hua-Hin vid kusten ser du milslånga risfält med försäljning vid vägen. Du möter skrangliga lastbilar med flaken fyllda av meloner eller kål. Här föds upp grisar och kycklingar som slaktas och fraktas in till Bangkok som har lika stor befolkning som hela Sverige. De har ett elnät som i gränderna ser ut som skatbon, trafiken är tät och avgasröken från mopeder, tuk-tuks och lastbilar orsakar en livsfarlig smog. Jag vet ingen stad i världen där jag sett så mycket plastpåsar, men de jobbar med problemen.

Volvo lastvagnar för miljöns skull
Jag har varit i Bangkok några gånger och hälsat på sonen när han bodde där och umgåtts med hans kompisar. En var där för att bygga upp en fabrik för Volvo Lastvagnar, en annan sålde dessa över den delen av Asien. Här finns det svenska miljötänket representerat när det gäller att ersätta gamla lastbilsflottor som spyr ut avgaser. Platschefen för Volvo Lastvagnars fabrik fick ett nytt uppdrag att uppföra en ny fabrik i Shanghai. ”Där kan man snacka om smog”, sa han. ”Men kineserna är ju också med på att förbättra miljön, så Volvos miljöprofil stämmer in bra även där.”
Här i Umeå har vi elström från vår egen älv, vi har dricksvatten från egna vattentäkter. Avloppen går genom moderna reningsverk och sophanteringen är genomtänkt hela vägen. Vi har inte tio miljoner invånare men vi siktar mot 200 000. Om det är något som Umeå kan bidra med för Bangkoks miljö är det avfalls- och sophanteringen. Bjud hit thailändarna och visa dem reningsverket på Ön och till Dovanmyra. Så fungerar retursamhället!

Oljeländerna går över till sol
Jag har också varit i Dubai några gånger och sett vad som pågår där. Arabemiraten har byggt upp alla sina förmögenheter på olja men nu breddat sortiment på energiförsörjning med solceller. Det är ju öken där nere och sol finns det gott om så hela den branschen växer enormt. Det där hade shejkerna nog velat berätta mer om på World Expo 2020 som blev inställt på grund av coronan, men det investeras i miljövänliga fonder som aldrig förr. Förmodligen blir det väl även där som Ferrari, Posche och Toyota lanserar sina eldrivna fartmonster som du kan köra hur fort du vill med längs Sheikh Zayed Road och vidare mot Abu Dhabi.
Nu kommer World Expo Dubai att genomföras i oktober detta år så jag antar att våra vänner på Region Västerbotten, som redan betalt anmälningsavgiften på 300 000 kronor, kommer att åka ner. Och ha en monter i den Svenska paviljongen. Tips: ta med några chefer från Volvo Lastvagnar i Umeå. Och några från batterifabriken i Skellefteå. Och sälj!

Odla tigerräkor på Röbäcksslätten?
Jag skrev i början av krönikan om hur lantbruksnäringarna kring Bangkok har fullt upp med att producera matvaror till befolkningen i city. Samtidigt funderar jag på våra lokala bönder och vår lokala försörjning i länet, ja i riket. Som jag förstår importerar vi 50 procent av de livsmedel vi förbrukar, och det kan ju knappast vara bra ”för miljön”. När jag sätter rubriken: ”Kan man odla tigerräkor på Röbäcksslätten?” är det en medveten provokation. Jag vet att tigerräkor bojkottas av mina vänner som inte köper sådana i butiken. Varför? Jo, för att i vissa delar av världen odlas tigerräkor i mangroveträsken. Och försvinner dessa är det inte bra för klimatet. Samma miljövänner är också emot palmolja. Varför då? För att man avverkar regnskog och djungler där orangutangerna bott och på så sätt förstört miljön. Jag är med på det, så lugn.
Men om du färdas från centrum av Kuala Lumpur några mil till flygplatsen ser du dessa oljepalmer längs hela färdvägen. Jag ser inget ont i den planteringen. Dessutom är det vackert.
Varför nu odla tigerräkor på Röbäcksslätten? Ja gräv en damm där så kommer vattnet av sig själv. Det har vägbygget visat. Det finns hur mycket grundvatten som helst under denna slätt. Så varför inte? Ortens gambas! Tänk dig såna i grillad version på stans piffiga restauranger. Kanske thailändarna kan lära oss ett och annat om det?

Ja du Nicklas. Vi löser ju alla världsproblem med våra krönikor. Kreativ produktutveckling! Kom med ännu fler fiffiga idéer på temat.

BENNY KARLSSON

Läs mer