måndag 12 april
Umeå Arts & Business – konferensen vi inte visste vi saknade
Illustration: Maria Wall

Umeå Arts & Business – konferensen vi inte visste vi saknade

17 mars, 2021

Krönika. Kongresser, mässor och konferenser är roliga. Jag har anordnat ganska många och besökt ännu fler så klart, och jag ser verkligen fram emot att få besöka dem igen, av flera anledningar.

Folk klär upp sig litegrann, vilket alltid är trevligt, och runtomkring dessa uppklädda deltagare gör föreläsare och utställare sitt bästa för att förklara för oss andra saker de tycker är viktiga.
Sen brukar det också finnas trevliga mingel inplanerade, vilket alltid är en av höjdpunkterna – med möjligheter till de ”spontana mötena”, som hyllas av alla men utnyttjas av få.
Så klart finns det en enorm potential i den här match-makingen, men det förutsätter ju att den blir av, och att mingla är faktiskt ett kompetensområde. Utan några skickliga minglare på plats riskerar de här kunskapskollisionerna att inte bli av.
Moderatorn får prata om vikten av att lämna komfort-zonen hur mycket hen vill, vi kommer helst av allt att barrikadera oss bakom lite gratis-vin med personer vi redan känner, och hoppas på att de vi önskar prata med ska råka komma förbi.
Det enda som rör om i konversations-tombolan på ett dåligt mingel är alkohol och slump – och även om det förvisso kan fungera väldigt bra ibland, bör vi hjälpa slumpen på traven.
Det första man kan göra är insatser för andra, att bjuda på de kopplingar du själv upptäckt, som de två som borde ses ännu inte känner till.
Det är enkelt att fösa ihop folk, och det underlättar även för de som ska speed-dejta professionellt.
När någon annan har bett dig att presentera dig är det forfarande aningen obekvämt, men i alla fall inte längre på ditt initiativ. Vi ges helt enkelt alibi att dra hisspitchen om oss själva.
Försök också ta kontakter utan urskiljning. Det är faktiskt varje god minglares hemlighet. Att parallellt med strategiska attacker INTE alls vara beräknande kring vilka du hälsar på – utan tvärtom generös. Bra nätverkare interagerar med alla, de ser och bekräftar människor, direkt. Säg hej, lyssna och bjud in andra som står i er närhet till gemenskapen, och snart kommer ni vara ett gäng som har betydligt roligare än de andra.
Detta om detta, och nu över till veckans fråga: Vilken typ av mötesplats saknar vi i mäss- och konferensstaden Umeå?
En nationell träff för influencers? Landets mest fåfänga påverkare, hungriga på både uppmärksamhet och alkohol, får ta emot priser, tacktala, baktala och ta selfies under 48 hård-sponsrade timmar. Varför inte?
Eller en värdegrundsmässa, kan det vara nåt? En årlig, intellektuell konferens om hur man LEVER sin värdegrund – inte bara snackar om den. Hur ska organisationer och företag göra för att i praktiken skapa värden längs de riktlinjer som värdegrunden pekar ut? Väl värt en konferens i Umeå, staden som ligger högst upp i EU:s index för social progress, visst?
Slutligen: Jag har länge velat samköra konst och business. Mest för att det råder en märklig uppfattning om att de tu inte ska mixas.
Business för att det är vad som driver hjulen och utvecklingen framåt. Näringslivet skapar tillväxt, förutsättningar för välfärd – med andra ord någonting att fördela med fördelningspolitiken.
Konst därför att det hjälper oss att bättre förstå oss själva och våra medmänniskor, och för att kultur hjälper oss att bli bättre beslutsfattare.

En annan anledning är att jag är torsk på gamla Woody Allen-filmer, där folk alltid möts på museer och vernissager, och dricker vin och pratar om allt annat än konst.
De vill man ju se i Umeå, i Bildmuseets utställningshallar. En massa suits och byråkrater – i samspråk med kreatörerna själva. Istället för överbetalda inspirationsföreläsare får besökarna hänga med aviga konstnärer och lära sig om den där kreativiteten som de alla lovprisat så länge men kanske aldrig mött i verkligheten.
Och så kryddar vi med några riktiga proffsminglare för att få effekt på nätverkandet – gärna numera malmöiten Peter Lindgren, kanske Sarita Nath, Duo-Per, Sara Stenlund och så klart vår egen kulturchef Fredrik Lindegren.

Benny: Urbaniseringen fortsätter men möts av ytterligare en grön våg. Vilka fler trender ser du i världen?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer